”För mig är yoga att komma hem”

”Jag förstår inte poängen med yoga. Jag har provat några gånger och förstår inte varför man skall stretcha kroppen i en timma eller två och vad som är så speciellt med det?” Jag sitter på en 30 årsfest och lyssnar på kvinnan framför mig. Det är en bra fråga. Vad är poängen med yoga? Stretching? Bra träning? Vad är det som gör att många tycker att yoga är så speciellt?

Hon fortsätter: ”Jag blir bara stressad av att ta det lugnt.” Jag ler vänligt medan jag funderar på vad jag skall svara. Att yoga handlar om mer än de asanas (yogaställningar) vi övar på vår yogamatta är nog de flesta som utövar yoga överens om. Men vad är detta ”mer”? Vad handlar yoga för dig?

Yogan gör livet vackrare och hjälper oss vidare
Personligen så älskar jag filosofistunderna i början av yogaklasserna. Det är de som ger mig ramen till det som sedan sker på yogamattan. Och det finns ju så många olika spännande och kloka ingångar till vad yoga är/innebär/handlar om/syftar till och som i bästa fall hjälper oss att leva livet en lite smulare vackrare, sannare, mer närvarande och kärleksfullt och hjälper oss vidare på vår väg, hur den nu än ser ut.

”Yogan hjälper mig att komma hem”
Rummet som födelsedagsfesten hålls i är ett roddbåtshus vackert beläget nere vid vattnet och stämningen i rummet är hjärtlig och uppsluppen. Folk pratar i munnen på varandra och ler mot varandra. Besticken klingar mot tallrikarna medan vi njuter av den goda maten och försöker att göra oss hörda och höra varandra. Jag tar ett djupt andetag och säger:
”För mig innebär yoga att komma hem. Att komma hem till min kroppen.
Att komma hem till min andning och till att vara närvarande här och nu.
Yogan hjälper mig att komma hem till mig själv och komma ihåg att jag hör ihop med allt och alla.
Det kan jag göra överallt, men jag övar mig på ’att komma hem’ på yogamattan.
Det tror jag att många av oss behöver.”

På väg hem från festen hör jag Michael Kiwanukas sång: ”Home Again” i mitt huvud. Det finns många fina svar på vad yoga handlar om och går ut på. Vad skulle du svarat?

Kärlek och ljus

Previous articleYoga för problem med underlivet och urinblåsan?
Next articleVad är en bra yogalärare?