”Yoga gör mig till en bättre skidskytt”

AnnaClara Forss berättar hur hon applicerar yogan på skidskytte
– “För att kunna hantera framgångar och motgångar, så krävs det något litet extra. Jag vet ärligt talat inte ens om allt det här hade gått vägen utan yoga” , säger AnnaClara Forss, en 20-årig skidskytt med rötter i Jämtland och byn Mörsil. Här berättar hon mer om sin yogaresa och hur hon tar med sig det som hon lär sig på yogamattan och applicerar det i skidskyttet.

Yogan blev ett underbart komplement

När jag förälskade mig i skidskytte var jag bara 14 år, idag är jag 20 och har höga ambitioner. Yoga kom in i bilden någonstans i mitten av denna 6 år långa resa. Jag lärde mig yoga hemma med hjälp av böcker, bloggar, poddar och videos och under en hel sommar och höst just där i början så gjorde jag någon form utav yoga eller meditation varenda dag. Det blev ett helt underbart komplement till den övriga träningen.

SM-guldet gav en häftig “yoga-känsla”

I augusti under denna period när jag upptäckte yogan och verkligen absorberade allt om yoga som jag kunde komma över så blev det dags för junior-SM i rullskidskytte. Inför den tävlingen hade jag aldrig fått kliva upp på pallen i en nationell tävling. Som något av en blixt från klar himmel så lämnade jag den tävlingen med mitt allra första SM-guld som junior och alltså även min allra första upplevelse av att stå på en prispall. Det allra starkaste jag tar med mig från det är en så häftig ”yoga-känsla” att det knappt går att beskriva.

Flow & yoga-super-fokus-mod

Det var som att jag där och då lyckades ta med mig allt det som jag lärt mig på en yogamatta och applicerade det på skidskyttet i ett tävlingssammanhang som innebär dels de fysiska faktorerna med åkningen men även psykiska faktorer som nervositet och fokus. 
I idrottsvärlden brukar man prata om ”flow”, men det här var något annorlunda än det och som sagt svårt att riktigt sätta ord på. Låt oss kalla det för något i stil med ”yoga-super-fokus-mod”.

Yogan är den fasta punkten

Mitt förhållande till yoga började, som ni kan förstå, otroligt positivt och stärkande. Veckan efter det här hände så hände något helt annat. Jag hade en stor skopa otur och råkade ut för en allvarlig men tyvärr ganska vanlig knäskada (ACL-skada). Där och då började en resa präglade av både framgångar och motgångar. För att göra en lång historia kort så tog svårigheterna överhand till slut och denna ganska långa tidsperiod ledde till en operation. Just nu har jag tagit mig igenom ungefär hälften av rehabiliteringen och kommer kunna återgå helt till skidskyttet igen nu till sommaren. Under hela skade-perioden har jag haft en fast punkt i livet som jag vänt mig till många gånger. Denna fasta punkt är yogan. Jag vet ärligt talat inte ens om allt det här hade gått vägen utan yoga. Jag är så oändligt tacksam för all den styrka, kraft, mod och hopp som den givit mig.

“Yogan är mitt lilla extra”

I grund och botten krävs det självklart stora mängder träning för att bli bra på skidskytte men för att bli bra och framförallt för att kunna hantera framgångar och motgångar, så krävs det något litet extra. Yogan är mitt lilla extra och jag kan tacka den fullständigt för förmågan att hantera alla glädjestunder och besvikelser som idrottandet hittills inneburit. Jag är inte säker på att jag hade lyckats tagit mig igenom all sorg och bristfärdigt tålamod om jag inte hittat yogan, eller den hittat mig. Det är med tårfyllda ögon som jag konstaterar att yoga är så otroligt mycket mer än olika rörelser och andning. För mig är det som en nära vän att hålla i handen genom alla livets toppar och dalar. Och då snackar vi inte om en tillfällig vänskap som man vänder sig till när det passar, utan en vänskap för livet.

Namasté

Vill du veta mer eller följa AnnaClara?

Läs mer i hennes blogg på: annaclaraforss.wordpress.com

Vill du också dela med dig av hur yogan har påverkat dig och ditt liv?

Maila gärna oss på info@alltomyoga.se din berättelse och bilder.

 

Previous articleYoga Wheel – 6 yogaövningar du kan göra
Next articleYoga hemma: Nu finns HoliYoga online