Väck din inre kraft med Poweryoga

Poweryoga väcker din inre kraftPoweryoga är den yogaform som förekommer på de flesta gym. Många ser poweryoga som gymyoga och mer kommersiell än andra yogaformer. Det är en dynamisk form av yoga som bygger på ashtanga vinyasa-yoga där man använder sin kropp och sin vikt i ställningarna.

Ashtanga betyder åtta lemmar och vinyasa betyder andningssynkroniserad rörelse vilket innebär att man synkroniserar andning med rörelse. Det som är utmärkande för poweryoga är att övningarna sker i ett flöde och man utgår mycket från solhälsningarna, man förflyttar sig från en position till en annan på ett mjukt och flödande sätt så att ställningarna nästan sätts ihop.

Ger inre styrka
Poweryoga ger styrka, balans, renar kroppen från gifter och slaggprodukter, dämpar stress och spänning, ökar smidigheten och rörligheten. Det sägs att denna träningsform passa alla eftersom man alltid utgår från sin egen kapacitet och förmåga. Själva namnet poweryoga har med kraft att göra. Själva ordet power syftar på den inre styrka som kan utvecklas genom yogan. Genom att öka livsenergin, prana i ryggraden blir man mer balanserad och starkare.

Så här kan ett pass se ut
Hur ett pass ser ut beror lite på instruktören. Många gym har bara en helgutbildning för lärarna men vissa lärare har större yogabakgrund än andra och passen kan se väldigt olika ut. Testa dig gärna fram tills du hittar en lärare som du gillar. Under ett pass i poweryoga utgår man en hel del från solhälsning a och solhälsning b. Ofta börjar man med en andningsövning. Därefter kan man göra lite uppvärmning som exempelvis katt och ko ställningen. Går vidare med solhälsningarna och går sedan över till stående positioner, balanserande positioner, sittande ställningar, liggande ställningar och de avslutande ställningarna. Sedan avslutas passet med en vila. Vilan är väldigt viktig i yogan eftersom det är då man integrerar effekten av övningarna i hela kroppen.

Känslan efteråt
Hur man känner sig efteråt är olika varje gång, beroende på där man är och hur man mår för tillfället. Vissa lärare har pass som är väldigt fysiskt jobbiga medan andra har mer mjuka och lite lugnare pass. Ofta går man igenom hela kroppen under ett pass, vilket gör att man känner sig mjuk och smidig efteråt. Yoga handlar om upplevelse, så testa, testa och testa igen!

Previous articleKundaliniyoga – en motorväg in i dig själv
Next articleAshtangayoga – en av de mest fysiskt krävande yogaformerna