Yoga för ungdomar

Yoga för ungdomar. Foto: Tomas Nilsson– Ungdomar behöver yoga, i en stressad tillvaro där man ska försöka hitta sig själv är många helt lost. Dessutom är återhämtningen och vilan guld värt. Det menar yogaläraren Mandella Bjerking-Raeder, som håller yoga för ungdomar på gymnasieskolor i Stockholm.

Vad finns det för utmaningar vid yoga för ungdomar?
Det finns mycket identitetsproblematik och många letar efter bekräftelse vilket kan skapa en jargong med väldigt dålig attityd. När eleverna inte har valt det själva är det en del som driver med yogan och förlöjligar den. Man får vara beredd på att den jargongen kan finnas.

Så, hur gör man då?
Lyft fram att det är okej att skratta men inte att förlöjliga den. Jag brukar säga att alla kommentarer som de vill fälla kan de ta efter klassen, som att kommentera hur de andra ser ut i positionerna eller vad positionerna får dem att tänka på.

Men hur gör man rent praktiskt?
Jag brukar köra ett ganska tufft pass och avsluta med lugnare övningar och en stund i savasana, där de får tid till att vila ordentligt. Balansövningar och koordinationsövningar, där de tvingas fokusera är toppen, exempelvis trädet. Då brukar hela klassen bli tyst och man märker att alla är koncentrerat närvarande.

Är det några övningar man inte ska göra?
Gör inte för avancerade övningar. Och vissa övningar kan de tycka bli alldeles för genanta och relatera till sex, som exempelvis happy baby.

Vad är det bästa med att hålla yoga för ungdomar?
Den positiva responsen som kommer efteråt. Att höra hur de imponeras över sig själva av att klarar utmaningarna och se hur lugna och avslappnande de blir efteråt. De brukar inte vilja lämna rummet.

Har du något avslutande tips?
Peppa dem, säg att positionerna ser bra ut, att de ska hålla ut och stanna i positionerna och säg att du vet att det är tufft men att du vet att de klarar det. Bekräfta dem, det är otroligt viktigt!

Vill du veta mer om eller kontakta Mandella?
Gå till yogamandella.se

Previous articleYoga för barn: En yogasaga
Next articleBarnmorskarn rekommenderar yoga under graviditeten