Yoga och skrivande med Veronica Linarfve

Veronica Linarfve: "Yoga är en förutsättning för mitt skrivande"Foto: Lind & Co
Pressbild Veronica Linarfve, Lind & Co

– Jag har alltid en yogamatta nära till hands när jag skriver, oavsett var jag befinner mig, säger författaren Veronica Linarfve. Hon slog igenom med feelgood-pärlan ”I huvudet på Miss Lyckad” förra året.  Såväl läsare som recensenter hyllade historien om journalisten Louise Locke som försökte få ihop tre småbarn på hemmaplan och en arbetssituation med en minst sagt speciell chef på resemagasinet Away. Här berättar hon mer om hur yogan är en förutsättning för hennes skrivande,  sina favorit yogaövningar och tips till dig som drömmer om att skriva.

I april släpper Veronica uppföljaren ”Inte Helt Miss Lyckad”, där vi får möta Louise som nu blivit befordrad till chefredaktör och försöker hålla ihop neddragna budgetar och svårskrivna affärsplaner och samtidigt ha kvar en lättsam kompisjargong till sina kollegor.

Yoga och skrivande

Veronica har själv jobbat på resetidning och gjort extremt många äventyrsresor, klättrat och glaciärvandrat, men det hon håller fast vid är yogan. Hon yogar minst tre gånger i veckan för att få igång kreativiteten, ofta hemma på golvet på sin yogamatta i ull.

Minns du din första yogaklass?

Nej det gör jag faktiskt inte … Möjligen var det i samband med en jobbkonferens på Yasuagi Hasseludden och jag var värdelös. Tänkte att det handlade om att kunna stå på huvudet, det verkade så coolt. Nu vet jag att inget magiskt händer utanpå bara för att man står på huvudet, grejen är det magiska som sker inuti.

Varför har du fortsatt med yoga?

Jag jobbade väldigt mycket och behövde hitta en träningsform som lugnade sinnet. Jag gav yogan några försök till, någonstans kände jag att träningsformen ändå borde passa mig. Men det tog ett tag innan jag förstod storheten i att yoga, att man blir stark och smidig både i kroppen och i sinnet! Nu yogar jag flera gånger i veckan.

Varför yogan är viktig för dig?

För mig är yogan främst ett sätt att lyssna inåt. Jag vill mycket, drar lätt iväg, är ambitiös, målinriktad och yogan hjälper mig att samla ihop mig, få distans och prioritera vad som är viktigt – egentligen. Via yogan får jag kraft och kommer i kontakt med min kreativitet.

Hur påverkar yoga ditt skrivande?

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att yogan är en förutsättning för mitt skrivande. Det är här jag hittar min kreativitet, får idéer, kommer vidare när jag har fastnat. Jag har alltid en yogamatta nära till hands när jag skriver, oavsett var jag befinner mig.

Har du några tips till andra som drömmer om att skriva en bok?

För det första, ta din dröm på allvar. Börja skriv! Kom ihåg att författarskap inte bara handlar om att knacka ner ord, utan också att tänka ut en hel historia, göra research och sådana saker. Visst går det att sätta sig ner och ”bara skriva” ett tag, men efter cirka femtio sidor brukar det bli trassligt om man inte har en struktur. Så det gäller att göra upp en plan för själva skrivprocessen. Liksom att hitta rätt ambitionsnivå så att det blir lustfyllt!
Min första bok skrev jag av hjärtats lust på kvällar och ”slasktid” … Den började med en serie tokiga händelser när jag jobbade som chefredaktör på ett resemagasin och var småbarnsmamma. Skrivandet var kul, men det blev som sagt ett stort jobb när jag skulle sätta ihop historien till en bok med dramatisk struktur och så. Jag fick skriva om och skriva om. I min andra bok, Inte helt Miss Lyckad som kommer ut nu, var jag mer organiserad från start, inte minst eftersom jag fick tvåboksavtal och förlaget ville se någon form av synopsis, alltså en innehållsplan. Det blev betydligt lättare och mer effektivt! Ett annat råd jag vill ge är att ta hjälp av någon som kan det här med text, dramaturgi, karaktärsbeskrivningar och så vidare. Varför inte gå en skrivarkurs? Ge dig själv rätt förutsättningar för att lyckas helt enkelt!

Författaren Veronica Linarfve yogar minst tre gånger i veckan.

Kontorsyoga – 4 tips på yogaövningar från Veronica

Sitter man stilla under långa stunder är det extra viktigt att röra på sig för att inte strypa flödet. Eftersom jag tyvärr har skrivit sönder min högra handled måste jag pausa ofta och göra mjuka övningar för handleden. Då passar jag på att kontorsyoga!

1. Yogaövningar för hjärtat och framåtfallande axlar

Långa skrivpass gör att axlarna lätt faller fram, då tycker jag om att lägga mig på golvet och göra asanas som öppnar hjärtat. Min personliga favorit är att ligga på ett bolster och göra fjärilen/gudinnan. När hjärtat öppnas, upplever jag också att kreativiteten flödar bättre. En variant på övningen är att ta hjälp av skrivbordet genom att lägga armarna på bordet, luta mig bakåt/nedåt som om jag skulle göra hunden och sträcka/”hänga” ut ryggen och bröstmusklerna samtidigt som jag andas yogiska andetag.

2. Yogaövningar istället för kaffe

När jag kört fast helt brukar jag göra en inversion. Det är som att dricka tio koppar kaffe. När jag vänder upp och ner på mig får jag nya perspektiv och ny energi. Som sagt, det är inte huvudståendet i sig utan perspektivskiftet som är grejen.
Har jag suttit på tok för länge vid skrivbordet och fått riktigt ont i skuldrorna placerar jag ett par tennis- eller yogabollar längs ryggfiléerna, lägger mig raklång och sträcker armarna ovanför huvudet. Inte jätteskönt men positionen lossar i alla fall spänningarna så att flödet kommer igång.

3. Yogaövningen trädet

Trädet är också en favoritövning. Jag tänker att jag i den positionen, precis som träden i naturen, öppnar upp för att låta saker komma till mig. Nya idéer, formuleringar. Jag blir centrerad och balanserad.

4. Andningsövningar

Och slutligen andningsövningar. När jag sitter vid datorn och är helt inne i ett manus har jag upptäckt att jag ofta håller andan. Inte för att det är spännande, herregud, jag skriver ju feelgood, men för att jag blir så fokuserad. Då gör jag en enkel andningsövning. Jag sätter fötterna stabilt i golvet, räknar in- och utandning så att de blir lika långa. Fantastiskt skönt!

Andningsövningar på alltomyoga.se:
Växelvis andning – andas dig i balans
Kapalabhati – andningstekniken som får dig att skina
Pausa i vardagen – en enkel övning att göra hemma

Kan du identifiera dig med din huvudperson i boken och i så fall, hur behåller du balansen i vardagen?

Jo jag känner igen mig en hel del i Louise Locke . Jag har fått höra att många andra också gör det. Vi är nog rätt många som upplever att vi precis som hon flaxar omkring i tillvaron. Själv kraschlandade jag för tre år sedan. För Louise går det aldrig så långt, jag låter henne balansera men inte kollapsa. (Hon är också lite mer Bridget Jones-aktig än vad jag är).
Så här i efterhand kan jag tänka att det trots allt smärtsamt ändå fanns en mening med att stressen gjorde mig sjuk (jag tappade minnet, håret och kontakten med delar av min kropp). Jag var tvungen att rehabiliteras och lära om, skapa en ny mer hållbar version av mig själv. Hur man gör det kommer förresten min tredje bok att handla om, det blir en fristående bok som jag sticker emellan med, en ”feel all” skulle jag vilja kalla den. För att hålla balansen i vardagen behöver jag ta hand om mig, prioritera bort, säga nej (även till jätteroliga saker), aktivitetsbalansera. Om man är på gränsen är mitt råd att få hjälp med sömnen och planera in vila, hitta en återhämtningsform som fyller på med energi, något där du bara kan tillåta dig att vara utan att göra eller prestera. Där har jag hittat min kraftkälla i yogan.

Veronicas nya bok Inte helt Miss Lyckad finns i butik och online från och med den 25 april 2019.
Veronicas Instagram hittar du här!

Previous articleYoga mot stress – vilken yogastil ska jag välja?
Next articleLär dig stå på händer: 5 bra yogaövningar