Öppna yogastudio – 17 saker du behöver veta

17 saker som kan vara bra att tänka på när man öppnar yogastudio.
Schema, personal, lokal, budget, marknadsföring, familjen, kommunikation, regler…Det är mycket att tänka på när man driver en egen yogastudio. Här delar yogaläraren Hanna Backman som driver studion Little Peace Yogastudio med sig av 17 saker som kan vara bra att veta för dig som drömmer om att öppna en egen yogastudio.

Tips till dig som vill öppna yogastudio:

1. Inför öppnandet: Tänk igenom allt. Skriv ner allt. Skissa på allt.Vad är ditt syfte? Little Peace grundades för att skapa en plats utifrån viken yoga kunde spridas. I det bor stark motivation för mig. Då blir motgångar och medvind o-personlig. Det är ett rum, men det är yogan som fyller det. Den drivkraften har varit viktig. Formulera ditt syfte. Återgå till den om det känns tungt.

2. Ha ett supportsystem av några som tror på idén. Sök inte stöd hos de som inte stöttar. Detta är speciellt viktigt i början.

3. Om du är mindre bra på något – be om hjälp! Köp de tjänster du själv inte kan klara av. Det är värt det.

4. Se till att ha en realistisk budget. Om budgeten inte går ihop, ändra de föreställningar du har om din studio. Se till att det inte är dina egna krav som stjälper idén. Min första idé krävde en lokal på 300 m2 med två shalas, duschar, bastu, omklädningsrum, lounge och café. Då skulle jag behöva låna 5 miljoner och vara beredd på att studion inte rullade de första tre åren. Den tanken gjorde mig bara nedstämd, tills jag en dag tänkte tvärtom.

 

Little Peace Yogastudio i Stockholm
Little Peace Yogastudio i Stockholm

Kan jag göra som de shalas jag yogat på i New York? Vad är minsta möjliga som krävs? En shala för 10-12 pers? Måste jag ha massa omklädnad i en del av stan där folk mest bor och få jobbar? Nej. Då öppnade sig plötsligt många fler möjligheter, men det tog ändå två år innan jag hittade min lokal.

5. Involvera lärare som är stabila och förmedlar yoga på ett sätt som är i linje med dina värderingar.

6. Det är viktigt med rak kommunikation och papper på allt. När det är klart så är det bara att släppa taget och låta glädje styra.

7. Läraryrket är ensamt så vi gör saker tillsammans. Tar en klass, eller äter middag för att stärka känslan av att vi är en grupp. De är ju studion och det är viktigt att de känner sig uppskattade. Jag jobbar för att vi ska känna att vi tillsammans utgör en värdefull grupp.

 

Yogaläraren Anders Asker
Yogaläraren Matteuz Krawiec

8. VI kommunicerar alltid studion som VI. Även om jag driver den är kommunikationen utåt alltid en grupp. Det är ju strunt samma för en yogi vem som sitter bakom spakarna. Går man på Anders klass är Little Peace synonymt med Anders.

9. En studio är organisk. Vissa saker måste man ha tydliga regler för, men annat måste man bara släppa taget om. Saker kommer hela tiden förändras. När du tycker du har det ultimata schemat så kommer lärare ändra sig, folk blir sjuka och gravida.

10. Saker går sönder och det du själv byggt upp kommer slitas ganska snabbt. Så ställ in dig på att det hela tiden är föränderligt.

11. Var också beredd på att få göra massor själv, från att rensa avlopp, till att annonsera och ta hand om elever med hjärtesorg och diskbråck.

12. Var öppen, generös och bjud på mycket. Jag tror du har igen det i längden.

13. Har du familj: Prata inte så mycket om studion hemma. Om du inte vill att dina barn ska ruttna och börja avsky yoga. Du förverkligar din dröm, men för dina barn kan det bli ett ställe som ”tar mamma ifrån dem”. Var uppmärksam på det. Låt de komma i sin egen takt, eller inte alls, om det inte är deras grej.

 

Little Peace Yogastudio
Så här avslappnade kan deltagarna bli efter en klass.

14. Jag förstod också att öppna en studio skulle innebära mer förtroenden och eventuell insyn i yogabranschen. Sticker man ut hakan så kan folk också vara kritiska. Jag valde därför tidigt en ståndpunkt att inte skvallra eller  involvera mig i alltför mycket i prat i yogavärlden. Positivitet och renhet attraherar just det, och det har funkat hittills!

15. Tappa inte bort dig själv. Det är mycket jobb. Om du tappar bort dig själv så klandra inte dig själv för det. Du skapar en plats där yoga sprids. Det är också en slags practice.

16. Var schysst och generös mot andra studios. Nyss öppnade en ny studio några kvarter bort och någon berättade det med tillägget ” Det blir ju konkurrens!”. Men eftersom min önskan är att fler människor ska yoga, så är det ju bara positivt. Jag kontaktade den nya studion och önskade dem välkomna. Det blev ett fint samtal där vi istället kom på massa idéer om hur vi skulle kunna samarbeta.

17. Var öppen så kommer bra saker. Kommer det dårar, så låt dem bara passera. De kommer dra sig undan då din vibe inte stämmer överens med deras.

Och hjärtligt välkomna till vår yogastudio Little Peace. ALLA! / Hanna
Läs mer om studion här: Little Peace Yogastudio – 35 m2 i Stockholm eller på littlepeace.se

Previous articleOrmyoga – yogaklass med ormar
Next articleYogaläraren Iren Rinmad har skrivit romanen” TigerLily, tidig vårblomning”