AcroYoga – yoga, akrobatik och healing arts

Boris och Nina utövar acroyogaAcroYoga förenar yogans andliga visdom, akrobatikens dynamiska kraft och thaimassage. Genom att blanda kunskaper från dessa tre traditionella uttryck får vi AcroYogan som odlar förtroende, lekfullhet och gemenskap.

AcroYogan är på samma gång en modern stil som ett hedrande av uråldriga traditioner. Med sin breda bas och rika kreativitet är möjligheterna oändliga. Allt från det mer introspektiva, helande och inlyssnande ’Lunar’ till det mer extroverta, utrycksfulla och glädjespridande ’Solar’. Exempel på Solar ingredienser är akrobatisk grundteknik, inversioner med passningsteknik, akrobatisk flygning samt kreativ rörelse och skapande. Exempel på Lunar ingredienser är massage, partner yoga och terapeutisk flygning. Lunar och Solar kan vid första anblick verka som motpoler men i själva verket är de två sidor av samma sak och mellan de olika elementen skapas en samstämmighet där allt förenas på ett helhetligt vis.

De fantastiska ställningarna är bara en bieffekt
De vackra och imponerande ställningarna utgör inte kärnan utan är mer en slags underbar bieffekt utav praktiserandet. Ingen brådska, ingen konkurrens, målet är att ha kul och njuta av tiden tillsammans. Våra huvudsakliga verktyg är tyngdkraft, känslighet, närvaro och att släppa taget, känna efter på djupet och bara vara. Även att öva upp sin tillit till varandra samt ge och få stöd. Andas in, andas ut.

AcroYoga i praktiken – så går det till
Det mest utmärkande för AcroYoga är så kallad ’Flygning’ som utförs i tre roller; ’Basen’ som lyfter, balanserar och ger stöd åt ’Flygaren’ som på så vis kan finna friheten i luften och genom rörelse och stillhet uppleva olika positioner; sväva, snurra, eller bara hänga uppochned och låta gravitationskraften ha sin positiva inverkan. Den tredje rollen är passaren som är grundläggande i inlärningsprocessen och oumbärlig när man vill tänja på sina gränser på ett säkert och roligt vis. Passaren garanterar flygarens säkerhet och övar upp sin närvaro och kommunikation i intresset att finnas till för basen och flygaren.

Yogaställningar görs i luften
Akrobatisk flygning är parakrobatik med mycket inspiration av yogaställningar och med fokus på andning och att synkronisera genom rytm, flow och icke verbal kommunikation. Terapeutisk flygning är en slags massage där basen stödjer flygaren på sina händer och fötter och låter flygaren hänga passivt, slappna av och varva ned. Tack vare tyngdkraften, sträckningar och massage uppnås öppenhet och avslappning.

Boris och Nina leder acroyogaAcroyogans grundsten är yoga
AcroYogans första grundsten är Yoga som skapar balans och medvetenhet i kropp, sinne och själ som hand i hand lär och utvecklas i resonans och återspegling. Det är den yogiska visdomen som hjälper oss att närma oss alla aspekter av AcroYogan med ödmjukhet, engagemang och hängivenhet. Yogans väg kan komma att inverka på våra beslut, handlingar och andetag med medveten närvaro, service och kärlek. Inom yogisk filosofi lär vi oss om Ahimsa (Icke-Våld) och Satya (sanning) och med detta i åtanke utövar vi AcroYoga.

Lyssnande och öppenhet utvecklar och förhindrar skador
De första stegen i AcroYoga praktiserandet är lyssnande och att återupptäcka sin öppenhet. Därigenom övervinns gränser på ett vis som utvecklar visionen om vår personliga kraft och potential på ett hållbart sätt som varken skadar oss själva eller andra. AcroYogan är en interpersonell yoga där vi lämnar vår egen matta och delar med andra.

Det omöjliga blir lekande lätt
Vi uppmuntrar och coachar varandra och samarbetar så att utmaningar smälter bort och förvandlas till lek. Med systematiskt tillvägagångssätt, övning och samarbete går läroprocessen smidigt från det tillsynes omöjliga till fullt möjligt och lekande lätt. En process som ju egentligen är helt naturlig så det är egentligen ingenting vi behöver lära oss, det handlar mer om att öppna upp och återknyta till den inre visdom som redan finns tillgänglig bara vi lyssnar. Ofta kan vi så mycket mer än vad vi tror, så när vi dessutom tror på det så finns det inga gränser för vad vi kan åstadkomma.

Mer om Boris & Nina, lärare i AcroYoga
Boris och Nina bjuder in till seriös lekfullhet, ödmjukt medskapande och full närvaro. Tack vare det gemensamma intresset för rörelse och kreativitet fann de varandra på varsin sida av jorden och flög tillsammans innan de ens visste varandras namn. De förenar sina olika bakgrunder från yoga, dans, cirkus och kung fu. På den vägen fann de AcroYogan 2009 och utbildade sig som lärare 2010 med Jenny Sauer-Klein och Jason Nemer samt fortbildningskurs för lärare 2012. De undervisar och uppträder tillsammans och brinner för att dela med sig av AcroYoga glädjen var de än sätter sina fötter.
www.AcroBhakti.com

Previous articleAppen som gör dig lugn och lycklig
Next articleKan yoga som gör ont vara bra i längden?