Appen som gör dig lugn och lycklig

0
19
Forskning visar att mindfulnessträning kan förskjuta hjärnaktiviteten från stress och oro till nyfikenhet och glädje. I början av maj släpptes appen Mindfulness-Lugn och lycklig för iPhone som är för dig som vill minska din stress eller bara lära dig att hantera livets utmaningar ännu bättre.
.

Mindfulness har via hälso- och sjukvården nått ut till en bred allmänhet. Forskning visar på en rad positiva effekter av regelbunden träning: minskad stress och oro, starkare immunförsvar, större lugn och glädje, och även positiva effekter i hjärnan.
– En studie av ett åttaveckorsprogram visar att hjärnaktiviteten hos deltagarna förskjöts från områden i pannloben som är aktiva vid stress, oro och nedstämdhet till områden som reglerar lugn, glädje och nyfikenhet, säger Johan Bergstad, legitimerad psykolog och mindfulnessinstruktör.
Han har tillsammans med civilingenjören och blivande psykologen Martin Ström skapat sex mindfulnessappar som har fått stor spridning. Nu lanserar de ”Sveriges mesta mindfulness-app”.
– Appen Mindfulness – Lugn och lycklig motsvarar två fullmatade cd-skivor. I appen finns bland annat övningen kroppsscanning i tre olika tidslängd. Vi rekommenderar personer som vill minska sin stress att göra den övningen, helst på en daglig basis, säger Martin Ström.
Behöver man verkligen en app för att bli lycklig?


- Nej, verkligen inte, säger Johan Bergstad och fortsätter:
– Lugn och lycka finns inom oss, och mindfulness handlar om att kunna hantera alla livets känslor. Många av oss är så stressade att vi sällan upplever lugn, och då kan en app och regelbunden träning hjälpa oss att varva ner och må bättre på olika sätt. Med mindfulness kan du öva upp förmågan att iaktta vad som händer och att agera medvetet utan att automatiskt reagera, säger Johan Bergstad, som är utbildad instruktör i mindfulness via Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society, USA. Han har även blivit nominerad till Stora Psykologpriset 2012 för sitt arbete med mindfulness.
Kommer det fler appar?


 – Vi har redan sex mindfulnessappar för androidtelefoner, och dessa konverteras nu till iPhone. Vi har även inlett ett samarbete med Andries Kroese, professor i kärlkirurgi och en av de ledande i Skandinavien inom mindfulness. Det är väldigt roligt att en auktoritet som Andries Kroese vill samverka och vi ser fram emot att få presentera hans första app framåt hösten 2012, säger Martin Ström.
Varför låter ni apparna ha en gratismånad?
– Vi vill att alla ska få möjlighet att ladda ner en mindfulnessapp med hög kvalité. Inte minst många unga lider av stress, nedstämdhet och oro. Vi tror att bland annat ungdomar kan ha glädje av mindfulnessverktygen för att hantera stress och andra utmaningar, säger Johan Bergstad.
Appen Mindfulness – Lugn och lycklig har funnits för androidtelefoner sedan drygt ett år tillbaka och laddats ner ca 1 500 gånger. Gensvaret från användarna har varit positivt:
– Helhetsomdömet är 4,6 av 5,0. Vi tar det som en signal på att appen fyller sitt syfte att hålla en hög kvalité för användarna, säger Martin Ström.


Fotnot:

Appen Mindfulness – Lugn och lycklig är gratis för iPhoneanvändare i maj 2012, och för androidanvändare är priset sänkt till 7 kr hela maj (ordinarie pris är 15 kr).