3 yogaresor för nya upplevelser och avkoppling i Norden

0
7
De vackra omgivningarna är dessutom alldeles utmärkta att utföra morgonyoga i,

De vackra omgivningarna på Island är alldeles utmärkta för morgonyoga.Att resa iväg och utöva yoga är en dröm för många, men alltför ofta bidrar ekonomiska omständigheter, krångel med ledighet och planering att drömmen hamnar på hyllan för att sedan bli liggandes där medan årstiderna skiftar utanför fönstret. Här ger gästskribenten Agnes Stenlund tips på hur du kan kombinera upplevelse och yoga i Danska Aalborg, Reykjavik och Vimmerby.

Yogaresor har på senare år har blivit allt mer populärt bland oss skandinaver, vilket är förståeligt med tanke på den goda inverkan denna resetyp har på vår hälsa, beträffande kropp likaväl som själ. Men du behöver inte korsa världshav och kontinenter för att få en avslappnad stund, och ofta räcker vetskapen om din möjlighet att forma din dag som du vill till morgonkaffet långt. Här är mina tips på vad du kan göra i Norden.

Danska Aalborg: Den genuina handelsstaden på andra sidan vattnet
Danska Aalborg, beläget alldeles vid vattnet på norra Jylland, är en liten stad med en intressant handelshistoria som sträcker sig hundratals och åter hundratals år bakåt i tiden. De små gatorna och torgen är trevligt pittoreska, och staden genomsyras av en trivsamt behaglig atmosfär. Här är människorna öppna, tempot är lugnt och kulturlivet häpnadsväckande rikt.

Mina tips: Spendera din förmiddag med att strosa runt i de mysiga miljöerna, ta en kaffe på något av de små caféerna och tillägna ett museum eller konstgalleri ett besök för att sätta en lite kulturell kant på din vistelse. Ta en promenad i den friska luften längs vattnet, åk upp i Aalborgtårnet för vacker utsikt och avsluta sedan dagen med en välförtjänt middag på det populära restauangstråket Jomfru Ane Gade. Det viktigaste är att du känner efter, unnar dig och tillåter dig själv att bara fokusera på dina egna tankar för en stund.

Yoga:Yoga i Aalborgs hemsida kan du hålla koll på när det hålls yogaklasser, inget medlemsskap krävs och att bara delta en gång kostar 60 kronor.

De vackra omgivningarna på Island är alldeles utmärkta för morgonyoga.Reykjavik: en av de mest fascinerande städerna i Europa
Med bara 120 000 invånare är det svårt att kalla Islands huvudstad för en storstad, men det vore lögn att påstå att det inte finns en pulserande modern anda som hänger i luften. Med ett fantastiskt läge, omgiven av en karg natur som inte kan jämföras med någonting du är van vid, produceras i nuläget konst, musik och teater i Reykjavik på löpande band.

Mina tips: De vackra omgivningarna är dessutom alldeles utmärkta att utföra morgonyoga i, då horisonten är klart ren och utan distraktioner från turistbåtar eller andra störningmoment. Staden dignar av öppna lokaler för den som vill ta del av utställningar likaväl som framträdanden, gatukonst göms runt varje hörn av de slingrande gatorna och om kvällarna samlas befolkning tillsammans med besökare på någon av de många genuint isländska pubarna för trevligt samtal över en öl eller matbit. Island har ett rykte av att vara rätt dyrt, men då välkända, större resebyråer som exempelvis Expedia numera lagt till Island i sitt reseutbud så är det inte svårt att komma undan med med en onekligen överkomlig summa. Detta, i kombination med den skönt avslappnade inställningen till livet, gör Reykjavik till en bra stad för den som vill komma bort en stund.

Vimmerby: En sagostad alldeles runt hörnet
De allra flesta som aldrig besökt Vimmerby associerar staden oförkortat till Astrid Lindgrens Värld, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på att detta är stadens största inkomstkälla, men denna lilla idylliska stad i Småland har dessutom långt mycket mer än så att erbjuda.

Mina tips: Från stadens lilla centrum vindlar kullerstensgator sin väg i alla riktningar, kantade med lokala bagerier och caféer med hembakta bakverk och det är i trakterna svårt att hitta stress, ens för den som letar. Att strosa runt i Vimmerby är lite som att befinna sig i en julkalender, som om det som omger dig är lite för bra för att vara sant. Här är det enkla livet som gäller, att njuta över sitt morgonkaffe är en konstform som i Vimmerby praktiseras i allra högsta grad.

Yoga: Träningsrummet Livsenergi erbjuder regelbundna yoga- och Qigongklasser med inriktning på mindfulness, styrka och mycket mer. Känner du för en utflykt så räcker det med att ta bussen några kilometer för att befinna sig i det mest klassiskt traditionella småländska landskap, med kohagar och lövskogar, allting varvat med naturliga stenrös.

Låt året 2014 bli det år då du faktiskt vågar ta för det av det som intresserar dig, och på så sätt tar hand om din egen hälsa. Detta är ditt enda liv, och ingenting bör vara viktigare än du själv.

Av: Agnes Stenlund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.