Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, det är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein.
Yogisk mungbönsgryta eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga.
Ingredienser
2,5 dl mungbönor
2,5 dl basmatiris
4 dl vatten
1 msk smör eller olivolja
1 tsk salt
2 gula lökar
8-10 vitlöksklyftor
¾ dl hackad ingefära
Ghee eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
1 msk malen koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
5 malda kardemummakärnor eller 1 tsk malen kardemumma
½-1 tsk chilipeppar
½ msk salt
Valfria grönsaker, Wiveca brukar själv tillsätta 4-6 potatisar, 1 zucchini och 1 bukett broccoli.
Så här gör du:
1. Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan.
2. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 20-30 minuter.
3. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten i 10 minuter. Låt riset rinna av.
4. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om.
5. Hacka lök, vitlök och ingefära och stek i ghee eller olja tills blandningen är mjuk.
6. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omröring.
7. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.
8. Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp.
9.Servera med tamari eller soyasås och naturell yoghurt.
Källa: boken Kundaliniyoga – för hälsa, livskraft och självkännedom av Wiveca Hjalmarsson.