Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, det är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein.
Yogisk mungbönsgryta eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga.

Ingredienser
2,5 dl mungbönor
2,5 dl basmatiris
4 dl vatten
1 msk smör eller olivolja
1 tsk salt
2 gula lökar
8-10 vitlöksklyftor
¾ dl hackad ingefära
Ghee eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
1 msk malen koriander
1 tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
5 malda kardemummakärnor eller 1 tsk malen kardemumma
½-1 tsk chilipeppar
½ msk salt
Valfria grönsaker, Wiveca brukar själv tillsätta 4-6 potatisar, 1 zucchini och 1 bukett broccoli.

Så här gör du:
1. Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan.
2. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 20-30 minuter.
3. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten i 10 minuter. Låt riset rinna av.
4. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om.
5. Hacka lök, vitlök och ingefära och stek i ghee eller olja tills blandningen är mjuk.
6. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omröring.
7. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.
8. Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp.
9.Servera med tamari eller soyasås och naturell yoghurt.

Källa: boken Kundaliniyoga – för hälsa, livskraft och självkännedom av Wiveca Hjalmarsson.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.