Home Nyheter Yogini yoga – ger kvinnor kraft & hopp

Yogini yoga – ger kvinnor kraft & hopp

0
16
Yogini Yogabliss med Lou Åberg

Yogini Yogabliss med Lou Åberg

De senaste åren har det börjat komma många olika yogakurser som talar om Shakti, gudinnor och Yoginis. Så vad är nu detta, en ny yogatrend eller en gammal yogatradition? Lou Åberg som driver företaget Yogabliss undervisar och driver retreats med temat ”Yogini bliss”  beskriver det som en väg för kvinnor som vill bejaka sin inneboende kraft och energi, den sk. Shakti energin som finns i oss alla.

Shakti brukar beskrivas som vår potential och med yoga, pranayamas och meditation väcker vi denna kreativa energi till liv. Den feminina Shakti energin beskrivs i alla gamla yogatexter som t.ex Devi Githa, Hatha yoga Pradipika , Shiva Samita och Yoga sutras för att nämna några.

I yogans ursprungliga tekniker beskrivs hur vi förenar Shakti/Den feminina kreativa aspekten med Shiva/Den maskulina bevittnande aspekten. Naturligtvis finns dessa två polariteter inom oss alla oavsett om vi är kvinnor, män eller Hen. Framför allt är det den Indiska gudinnan Parvati som är Shivas andra hälft som förekommer i dessa texter, och hon beskrivs som Yogans urskapare tillsammans med Shiva.

Yoginiblissgudinnor

Något som också har inspirerat Lou mycket är hur starka och feministiska de olika gudinnorna är i sin natur: Vi har t.ex Lakshmi som beskrivs som alla kvinnors förkämpe i sitt värde, i Lakshmi Purana en text från medeltiden. Eller så har vi Durga, tigergudinnan som kämpar med vapen i hand mot förtryck och mörka krafter, Vi har Kali, den vildsina gudinnan som sträcker ut tungan mot förtyck och dumhet och vi har Saraswati som inbjuder till att våga vara i ett kreativt kaos. Så om någon skulle tro att Yogini Yoga handlar om att vara söt, snäll och gullig ur ett könsnormativt kontext så är det långt ifrån vad det handlar om.

‐Vi lär oss att stå i vår kraft, hitta vår väg och leva vår sanning. I dagens Indien med debatten med våldet mot kvinnor har dessa Gudinnor/yoginis kommit att ge unga kvinnor ny kraft och hopp. Yogini Yogan är för mig en återanknytning till en gammal vishetstradition som funnits och finns i Indien och de flesta andra länder på jorden. En tradition som inte är strukturerad och ordnad i serier utan en väg till din egen frihet och vilda natur, säger Lou.

Lou Åberg har kurser och retreats för kvinnor.

Vill du veta mer om Yogini yoga?
Lou Åberg har kurser och retreats för kvinnor i detta. Hon är en Yogini med rötterna i såväl klassisk hatha yoga, kundalini, Asthanga vinyasa och yin yoga. Hon kom i kontakt med Yogini Yoga första gången 2006 och har arrrangerat retreats i detta ämne sedan 2009. Hon skriver just nu en bok i ämnet och arrangerar Yogini Bliss retreater på Gotland, Stockholm och Indien. Läs mer på yogabliss.se

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.