Yogauppvärmning och yoga på idrottslektionen?

Hej!

Jag och en kompis ska leda en idrottslektion och vi bestämde att vi prova på att ha en yogalektion med vår klass. Både uppvärmning, huvuddelen av lektionen och nedvarvning ska passa ihop med varandra. Min fråga riktas åt uppvärmingen, jag undrar vad man kan ha för typ av uppvärmning när man ska köra yoga? Undrar också om du har några bra förslag på vad man kan ha för yogaövningar, inte alltför svåra.

Är tacksamför svar!

MVH Mikaela


Kära Mikaela!

Ni kan komma och lära er ett bra och effektivt uppvärmningsprogram för yoga på Natha Yogacenter. Det har gett goda resultat åt tusentals människor, är enkelt och kan enkelt förklaras. Det består av i allt 6 övningar och tillsammans med förklaringar kan det göras på 15 minuter.

Uppvärmningsprogrammet värmer upp den subtila strukturen såväl som kroppen, vilket är mycket viktigt speciellt för nybörjare. Jag råder er att inte improvisera en egen uppvärmning, då den är en mycket känslig del av yogan som förbereder oss för det som skall komma. Det är bäst att lära sig ett redan väl utarbetat uppvärmningsprogram.

Om det är gymnastiktimme i skolan så skulle det passa bra att förklara lite om förhållandet mellan kroppshållningen och våra inre tillstånd. Detta är en bra presentation av ASANAS; yogans ställningar som utgår från den fysiska kroppen. På så sätt håller ni ramarna för gymnastikundervisningen och kan samtidigt utvidga förståelsen bortom den fysiska upplevelsen. Om ni får med både kunskap om resonans – samklang – och faktumet att vilken som helst kroppsställning utlöser en specifik samklangsprocess, så förstår man att ASANAS är syntetiserande kroppsövningar, vilket leder till många spännande ytterligare kopplingar och klargör nödvändigheten av en ökad uppmärksamhet på kroppshållningen.

Jag önskar dig frid och kärlek!

Mihai

Previous articleYoga vid höftledsartros, högt blodtryck?
Next articleEsoteriskt perspektiv på joggande?