På yogastudion Fat Yoga fokuserar man på de med större kroppar.

Ju mer yogan växer i världen desto mer bombaderas vi av bilder på snygga, smala kvinnor i svåra yogapostioner. Det ger en skev bild och får många som är nyfikna på yoga att tro att det inte är något för dem. Yogaläraren Anna Ipox, från Portland i USA hör inte till den vanliga stereotypen som man ofta ser på yogabilder. – Jag är tjock och vältränad, säger hon. Med sin yogastudio Fat yoga utmanar hon idealen och är helt ointresserad av yoga som ett sätt att bli smal.

Själv har Anna Ipox utövat yoga sedan 2001 och haft mycket svårigheter på grund av sin övervikt. Även om hon fick många fantastiska upplevelser på yogaklasserna var det något som saknades. Hon hittade inte en bra yogalärare som förstod hur hennes kropp fungerade och samtidigt gav en svettig och utmanande yogaklass.

”Tjock är bara ett beskrivande ord. Vi tycker inte att en människa ska bedömas efter hur mycket fett dem har och det finns inte en rätt mängd fett. En persons fysiska hälsa kan inte enbart bestämmas genom att titta på utseendet eller vikten”, skriver Anna på sin hemsida. (reds kanske icke 100% korrekt översättning)

Större människor har svårt för vissa yogapositioner
Hon menar att yogalärare som själva inte är så stora inte förstår hur det är att göra yoga för de som är överviktiga.
– Att göra barnets position är helt omöjligt om du har stor mage och tjocka lår. Vissa lärare försökte pressa ner min höft men det handlar inte om flexibilitet, säger hon.
Anna Ipox driver yogastudion Fat yoga.

Fat yoga respekterar och motiverar större människor
Anna bestämde sig för att bli yogalärare och göra något åt detta. Idag driver hon yogastudion Fat yoga, i Portland, USA, som har riktat in sig på att göra det lättare för större människor att utöva yoga. De fokuserar inte heller på vikten eller sätter viktnedgång som ett mål. Det är de helt ointresserade av. -Vi fokuserar på att bygga styrka, flexibilitet, balans, självacceptans och ett inre lugn, skriver Anna på sin hemsida.

Nyfiken på Anna och hennes yogastudio? Läs mer på fatyoga.org

Föregående artikel”Jag yogade med tårar trillande ner på kinderna”
Nästa artikelEn het stund med yoga på avenyn