Yogaresan mot mer glädje, tålamod och lugn startade i New York

0
3
Mia hittade till slut rätt yogastil i New York
Mia hittade till slut rätt yogastil i New York

– Att börja med yoga var det bästa jag gjort på länge, säger Mia Berglund när hon berättar om mötet med yogan. Mia bor i New York där hon kan gå på yoga i princip 24 timmar om dygnet. Här berättar hon mer om hur hon hittade rätt yogastil, hur yogan påverkat henne och yogan i sitt liv.

Mias yogaresa började för nästan tjugo år sedan då hon flyttade till New York för att öppna en affär på Manhattan i Soho. Hon hade bott och jobbat med sin affär Flying A i Köpenhamn i tio år och efter att ha varit på semester i New York bestämde hon och hennes partner sig för att pröva lyckan i New York. Det var under en stressig period som hon kom i kontakt med yogan.
– Under allt arbete som det innebär att öppna en ny butik med renovering och allting kände jag att jag behövde hitta någon slags träning. En kompis till mig tipsade mig om Jivamukti yoga och på den vägen är det. Jag gick dit och efter en klass som blev till två som blev till en klass varje morgon var jag övertygad om att det var det bästa jag gjort på lång tid.

Hur har yogan påverkat dig?

– Yogan har påverkat mig mycket på ett personligt plan. Jag har alltid varit en person utan tålamod med mycket temperament. Med yogan har jag lärt mig att ta dagen som den kommer och kunna leva i nuet ännu mer. Jag har också mer tålamod och kan skaka av mig situationer som kan vara svåra lättare istället för att vara arg eller irriterad under lång tid. Lugnet ligger närmare tillhands nu än vad det gjorde förr och jag känner inte att jag behöver mycket för att vara glad.

Mia fann kärleken i Iyengaryoga

Yogalärarutbildning och andra yoga stilar

Yogan började ta över mer och mer. Hon började ta ta så många klasser hon kunde. Några år senare deltog hon i Jivamuktis yogalärarutbildning. Under åren som gick kom hon även i kontakt med ashtangayoga och iyengaryoga.
– Jag tror att det var det jag behövde för att fortsätta min personliga utveckling. Jag åkte till Mysore, Indien, och yogade pa Sri K pattabi Jois shala. Efter att ha spenderat fyra vintrar i Goa med Rolf och Marci som driver yogastudion Yogabones (yogabones.org) hamnade jag på Marcis rekommendation på Iyengar yoga institute of NY. Jag tog en klass i veckan och fortsatte med ashtanga yoga men Iyengar yogan vann mig över och idag efter ha praktiserat där i nio år vet jag att det är min yoga för resten av livet.

Vad är det du gillar med Iyengar yoga?

– Iyengar yoga ar en form av yoga som är tillgänglig för alla. Genom att modifiera de olika positionerna kan utövandet anpassas efter individuella behov. Utövandet utvecklas metodiskt. Man börjar med att lägga en stabil grund och därifrån gå vidare till de mer avancerade positionerna. Jag gillar också att alla yogalärare har en gedigen bakgrund.
För att kunna undervisa i Iyengaryoga måste du ha utövat det i minst fem år, gått en 3-årig utbildning och efter det avlagt ett skriftligt och ett praktiskt prov.

Yogapositionen huvudstående - sirsasana

Kan du nämna något som du tycker skiljer Iyengar och Jivamukti åt?

– För mig personligen ser jag Jivamukti yoga som yogapositioner och rörelser till musik. Iyengaryoga är en fördjupning, man går djupare in i yogan på alla nivåer, både när det gäller yogaställningar, andning och att lära känna sig själv. I iyengaryogan jobbar vi mycket med Inversions (exempelvis huvudstående och skulderstående) och man säger att det är de viktigaste positionerna i yogan, alla andra yogaövningar leder upp till dem.

Du har även startat upp yoga för barn och unga i Kambodja, berätta mer!

– När jag 2005 reste till Kambodja för att adoptera min nu 15-åriga dotter besökte jag några olika barnhem och tog ett beslut om att starta yoga och engelska klasser där. Tillsammans med min yogalärare startade jag upp ett projekt i Kambodja på barnhem där barn mellan 6-16 år fick läsa engelska en gång i veckan på en privat engelsk skola och yoga på en yoga studio inne i phnom penh. Jag och Yogeswari betalade för fyra barn var och det sponsrades även av olika privatpersoner. Läs mer om projektet på azaharfoundation.org

Yogaretreat i Italien: Upplev Italien och Iyengaryoga i sommar

)Mia och hennes vän Meg håller ett yoga retreat i Bergamo, Italien i sommar. De utlovar en härlig vecka med aktiv yoga på morgonen 2 timmar och restorative yoga pa kvällen 1.5 tim. Under dagen kan man ta det lugnt, vandra eller njuta av härliga utflykter runt Lake como som ligger 25 min från vårt boende. Alla är välkomna, nybörjare som mer erfarna yogautövare. Läs mer på miaberglundyoga.com eller hör av dig till mia på miaberglundny@gmail.com