Min yogaresa till Rishikesh & Purple Valley Retreat i Goa

indien6Jag kommer ihåg mitt första möte med ashtanga yogan…. Det var en sommar där jag bestämde mig för att ta ledigt från jobbet, jag var sliten, trött och visste inte länge om mitt dåvarande jobb verkligen var det rätta…skriver Karolina Zakrzewska som bor I Assagao, Goa Indien och driver yogacentret: Purple Valley YogaRetreat. Här berättar hon om sin resa till Indien och Purple Valley

Rishikesh – ett mecca för yogisar
Samma sommar åker jag till Indiska Himalaya och Rishikesh, Yogans Mecca. Jag kommer dit sent på natten och checkar in på första bästa guest house. När jag slår upp mina fönster på morgonen, och sticker ut huvudet är det som om jag har hamnat i yogans Las Vegas. Med lampor och skyltar över allt – yoga, meditation, reiki, healing…. det är bara till att välja.

Rishikesh är uppdelat i olika områden- själva staden Rishikesh, som vilken liten indisk by som helst, men även det mer hippie västerländska Lakshman Jula, uppkallat efter den hängbro som finns över floden Ganges och Swarg Ashram, himmelriket, den mycket indiska delen…med sina babas och små billiga hak där man då kunde äta en Thali för 2 kr….

Beatles ashram lever kvar
Det sägs om man mediterar eller utövar yoga, just i Rishikesh så kommer man närmare MOKSHA, eller själens eviga frigörelse från kroppen, vilket innebär ett slut på själa vandringen. Många västerlänningar har satt sin fot här, bl.a. Beatles, som satte den lilla staden på den västerländska kartan när de började besöka Maharishi Mahesh Ashram på 60 talet. Någonting som slutligen urartade i en mängd skandaler, men det är en helt annan historia… idag kan man fortfarande besöka ”The Beatles Ashram”, och se de små svampliknande meditationshyddorna, där de utövade sin TM meditation…

indien01Ett av de största ashrams
I Swarg Ashram kommer jag till Parmath Niketan, ett av de största och mest välkända ashramen i Rishikesh. Varje kväll har de här en underbar Ganga Arti, där man får se små unga munkar och huvudprästen, sjunga och utföra olika offer ritualer till just floden Ganges… Under mitt besök till den heliga staden, hade de även en kvinnlig australiensisk ashtanga lärare, som hade ett retreat för en grupp unga, tunna och mycket böjliga japaner.

Skadad mot Dharamsala
På något vänster hakar jag på en klass. Efter avslutad fysisk prestation, har jag en skadad axel och hatar både ashtangan och läraren.
Jag upptäcker att min nu fysiska skada har blivit ett hinder i vägen till upplysning, och istället beslutar jag mig för att lämna Rishikesh och fortsätta min färd till Dharamshala….tibetanerans exilregering och Dalai Lama…i hopp om att en buddhistisk munk kan få mig rätt spår igen.

Istället för en tibetansk buddha, hittar jag Vijaj, en liten äldre man, som har vigt sitt liv åt just  ashtanga yogan. Han ger mig en helt ny introduktion till yogan, även om han kallar sin sekvens för ngt annat än ashtanga, så bygger den just på ashtanga yogan. Varje torsdag har Vijaj en uppvisning där han med stolthet går upp i hand stående, på enbart 3 fingrar…. Jag stannar med honom i 4 månader innan jag återvänder till Goa och mitt jobb.

Yogaläraren Kino McGregor och jagKärleken till yogan tog mig vidare
Jag blev förälskad i ashtangan. Uppfylld utav en längtan av att uppleva mer, lära mig mer, leder mitt sökande mig till Purple Valley. Jag anmäler mig till mitt första retreat någonsin, med Kino McGregor och Tim Feldman, de enda jag hade hört om på den tiden. Jag tränade och tränade – i ett halvår innan kursen, då det i kurs beskrivningen stod att nybörjare ej var välkomna…tänk om de skulle slänga ut mig… men efter avslutad kurs och en ännu starkare kärlek till ashtangan, skriver jag till den dåvarande direktören.

På ett mycket övertygande sätt, försöker jag få fram att Purple Valley absolut inte kan klara sig utan mig som medarbetare. Till svar får jag – keep touching your toes. Och idag, 10 år senare sitter jag nu här på Purple Valley och lever min dröm. Man vet aldrig vad livet har att bjuda…

Purple Valley Retreat – ”ett yoga paradis” (text från centret)
Beläget i det  fridfulla Assagao i norra Goa, är Purple Valley Yoga ett av de ledande centren för Ashtanga yoga i Asien. Den yoga som  utövas här är av Ashtanga Yoga traditionen, så som den har lärts ut i Mysore genom Sri K. Pattabhi Jois och nu hans sonson Sharat Jois. Retreatet är förlagt i en tropisk trädgård med swimming pool, ayurvediskt spa och juicebar. Det är lugnt och inspirerande – den ideala platsen för att fördjupa i sig i yogan och kombinera det hela med en semester.

Purple Valley Yoga Retreat - mitt hemMorgonpromenaden till shalan tar en genom lummiga tropiska trädgårdar, fyllda med doften av magnolia och frangipani. Man ser solen stiga över området och över palmerna, och hör fåglar och cikador långsamt väcka världen till liv. Shalan i sig är en lugn plats, en oas, med stilla energi. Den skapar den perfekta miljön för att fördjupa sig i yoga.

Utbud, kurser och utbildningar
Purple Valley erbjuder ett brett utbud av 1- och 2-veckorskurser, båda med sex morgonklasser och fyra eftermiddagsklasser varje vecka. Innehållet på eftermiddagsklasserna varierar beroende på lärare. Säsongen 2014/2015 är fullmatad med världskända namn såsom Maria Boox, John Scott, Maty Ezrat, Mark and Joanne Darby, Kino McGregor, Tim Feldman, David Kiel, Gretchen Suarez, Petri Räisänen, David Robson, Joey Miles, Laruga Glaser, Mark Robberds. Dessa lärare, auktoriserade eller certifierade i Mysore, bidrar med sin kunskap och erfarenhet  till en fördjupad förståelse för ashtangas filosofi. Varje lärare närmar sig ashtangan på sitt individuella sätt vilket innebär att varje seminarium varierar något i stil och energi.

Även om de världskända lärarna är en viktig del av Purple Valley, kommer många elever hit även på grund av den fridfulla atmosfären. Undangömt från de livliga turistområdena ligger Purple Valley både fridfullt och säkert men ändå inte för avlägset både från stranden och sevärdheterna. För dem som vill ha fritidsaktiviteter utanför yogashalan, kan resor till lokala marknader eller kryddplantage anordnas, eller utflykter till stränder och marknader.

Purple Valley är en liten oas, en liten yoga bubbla, där man får lov att skämma bort  både kropp och själ…
Besök gärna vår hemsida, www.yogagoa.com, för mer information.

Previous articleBarnyogadagen 5 september
Next articlePop Up Yoga Stockholm