it1Solen går upp över bergen, vi är omgivna av grönska och mitt i den gröna dalen sticker den lilla staden upp som tagen från en annan tid. Jag sluter mina ögon, lyssnar på lärarens röst och andas in i hjärtat tillsammans med resten av deltagarna. Jag befinner mig i Assisi, den lilla bergsstaden som ligger mitt i Italien, där den helige Franciscus föddes, för att vara med på ett meditationsretreat tillsammans med åttio andra yogisar från hela världen.

it01
Meditationsläraren är en kvinna från USA som heter Sally Kempton. Hon har utövat och lärt ut yoga i över fyrtio år. Under tjugo år levde hon i sin gurus ashram i Indien där hon studerade den vediska traditionen. Idag är hon en populär lärare med stor kunskap av de traditionella texterna inom yoga och tantra. I sin undervisning kombinerar hon detta tillsammans med modern psykologi och sin egen erfarenhet. Jag kom i kontakt med henne när jag läste hennes böcker: ”Meditation for the Love of it” och ”Awakening Shakti”, som jag varmt kan rekommendera för dig som är intresserad av meditation.

it2

Dagarna börjar med en lugn vinyasaklass som avslutas med meditation. De fysiska yogaklasserna leds av två amerikanska lärare:  Marc Holzman och Tara Judelle (killen till höger på bilden är översättaren). De första timmarna har jag svårt att koncentrera mig på rösten eftersom allt översätts på italienska. Sally säger två, tre meningar och sedan kommer översättaren in med Italienskan, men efter ett tag vänjer man sig och njuter av det vackra språket.

it4

Efter yogan och frukosten lägger vi ut våra kuddar och yogamattor i salen. Då är det dags för en tre-timmars session med Sally som blandas med filosofi, meditation och parövningar. Temat för helgen är intimitet och relationer.

Sally pratar om villkorslös kärlek och att det är det som vi alla söker. Vi söker den utanför oss själva, men den kan aldrig tillfredsställa oss helt. Den villkorslösa kärleken finns bara inom oss själva. När vi känner och är i kontakt med den behöver vi inte något annat. Det var det som hela retreatet handlade om, att få uppleva hur det verkligen känns att vara i kontakt med detta. Och visst är det ofrånkomligt att inte känna det när man spenderar hela dagarna tillsammans och fokuserar på något större än det som finns utanför oss.

it5

Under meditationen var det ofta mycket fokus på hjärtat och en del övningar gjorde vi två och två. En av de innebar att man tittade varandra i ögonen och berättade vad man längtade efter när det kommer till kärlek och relationer. En annan, och kanske den allra svåraste, var att skriva ett kärleksbrev till en person som man nyligen träffat. Allt för att öka förmågan att känna och vara i kontakt med kärleken =) Det var inte det lättaste men en vacker övning att ta hem och göra lite oftare till sina vänner och familj. Kanske något för dig att göra nu?

it6

Mellan yogan och meditationen gick vi in till Assisi och åt, även om det mest blev mest sallad slank det ner en och annan pizza och självklart lite glass. Är man i Italien så är man!

it7

Assisi ser ut som en liten medeltidsstad och har ett mysigt, litet centrum med kullerstensgator och små butiker och restauranger. Det ligger precis mitt i Italien, i Umbria och är känd för att det var där den inflytelserika franciskanerorden av den helige Fransiskus (av Assisi) grundades. Franciskanerna är ännu idag världens största katolska munkorden och Assisi är populärt bland kristna pilgrimmar från hela världen.

it8

Jag fick med mig många insikter men framförallt inre upplevelser som man inte riktigt kan uttrycka i ord. Det är fantastiskt att åka iväg på retreat ibland, jag tycker att alla människor borde göra det då och då. Det behövs, särskilt när man står inför olika val, när man känner sig vilsen eller bara behöver komma i kontakt med sig själv och inse vad man behöver. Som vi alla behöver med jämna mellanrum. Vi har ju alla den där rösten inom oss, som ropar på oss, men som vi inte alltid kan höra. När vi tar oss tid för yoga och meditation upplever jag att den börjar ropa på oss allt högre, och det är först då som vi äntligen kan höra den, och inse vad vi behöver för att bli lyckliga

Föregående artikel”Så ökar du din glädje & skapar mer positiva känslor”
Nästa artikel101 saker att göra innan du dör – för nya mål och livslust

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.