Home Yogaställningar Stående Yogapositionen Krigare 1 – Virabhadrasana I

Yogapositionen Krigare 1 – Virabhadrasana I

Yogapositionen krigare 1 - Virabhadrasana
Det finns tre varianter av yogapositionen Krigaren, eller Virabhadrasana som den kallas på sanskrit. Ett, två och tre. I alla tre får man öva upp sin styrka, balans och fokus. De kan även lära oss att hitta vår inre krigare. Kärleksfull såklart! Denna position är mycket mer utmanande än den kan verka, både fysiskt och mentalt.

Yoga utanför mattan
När det kommer till att ta med sig yogan utanför mattan kan alla yogapositioner lära oss något. Krigarna kan lära oss att hitta balans mellan styrka och känslighet och mellan mod och ödmjukhet. En svår balans vissa stunder, både på mattan och utanför, och alla behöver vi jobba med det på olika sätt. Både i kroppen och med tankarna.

Effekter:
– Bröstet öppnas upp vilket underlättar andningen.
– Stärker benen, ryggen, armarna och axlarna.
– Kan släppa på spänningar i axlarna och ryggen.
– Stretchar framsidan av höften.
– Ökar balans.
– Ökar fokus och koncentration.

Så gör du:
Det finns några olika sätt att komma in i den och traditionellt börjar man i Tadasana men här hoppar vi över det.
1. Ställ dig brett isär med fötterna och händerna på höfterna.
2. Vrid höger fot till höger (90 grader) så den pekar rakt fram och den vänstra foten lite till höger (60 grader). Egentligen ska höger häl vara i linje med vänster häl. Är du som mig, väldigt stel i höften så flytta ut den lite så det känns okej.
3. På en utandning, vrid övre delen av kroppen framåt så den pekar i samma riktning som foten. Så att höftbenen är så parallella som möjligt. Ansiktet, bröstet och det högra knäet ska peka rakt fram, precis som höger fot. Känns det omöjligt så flytta ut den bakre foten lite mer, eller gör en variant med hälen uppe.
3. Pressa bakre foten mot golvet och böj på höger knä, se om du kan få det parallellt med marken, nästan 90 graders vinkel. Höger knä ska vara i linje med höger häl, inte ovanför foten.
5. Andas in och lyft upp överkroppen och sträck upp armarna, ner med axlarna och titta uppåt. I vissa stilar håller man ihop händerna så prova dig framåt och upplev hur de olika sätten känns.
6. Håll positionen i 20-30 sekunder, eller 10 långsamma andetag.
7. Gör likadant med andra benet framåt.

Att tänka på och vad som kan vara svårt:
Jag tycker personligen att detta är en av de svåraste grundpositionerna just för att jag är så tight kring höfterna och har problem med min ländrygg, ibland är den helt i obalans. Genom att flytta ut bakre foten lite mer så blir det enklare att få kroppen att peka framåt men ibland skippar jag denna helt och lyfter upp hälen.

Att tänka på i positionen:
Rota ner svansbenet.
För fram vänster höft.
Pressa ner den bakre hälen.
Prova att ändra avståndet mellan fötterna och känn skillnaden.