Home Yoga online Yogans ursprung, filosofi och mytologi – online kurs

Yogans ursprung, filosofi och mytologi – online kurs

Yoga online: Yogans ursprung, filosofi och mytologi
Sponsrat inlägg: Kurs i yogans ursprung, filosofi och mytologi

Vill du lära dig mer om yogans ursprung, filosofi och mytologi online? Min vän Tova Olsson, yogalärare sedan 15 år tillbaka har nu kommit ut med en teoretisk yogautbildning online. Jag måste bara göra lite reklam för den. Den riktar sig till yogalärare eller utövare som vill fördjupa sin förståelse för den yogiska traditionen (eller mer korrekt; traditionerna). Och veta mer om de filosofiska systemen och de mytologiska berättelserna som sammankopplas med dem.

Tova håller en master i religionsvetenskap från Göteborgs Universitet och är specialiserad inom yoga och tantra i klassiska och samtida former.

Yogans ursprung, filosofi och mytologi består av 7 föreläsningar:

1. Yogans historiska utveckling- vad är yoga och för vem?

Vad säger samtida forskning om yogans ursprung och de människor som praktiserat genom tiderna? Vad har varit målet med utövningen? Genomgång av definitioner av yoga (som metod och tillstånd) befrielsebegreppen (moksha, kaivalya, jivanmukti) och skillnader mellan klassisk yoga, tantrisk yoga och hatha yoga.

2. Vad menar vi med yogisk filosofi?

Genomgång av de stora filosofiska systemen, framför allt Samkhya och Vedanta och värdet i att veta den lite djupare filosofiska bakgrunden till de tekniker eller textfragment vi använder oss av i samtida yogaundervisning.

3. Patanjalis Yoga-Sutra, avancerad meditationsmanual eller yogans främsta text?

Texten placeras i sin historiska kontext och vi studerar bredden av översättningar och tolkningsmöjligheter. Genomgång av raja yoga och Swami Vivekanandas del i att sprida yoga till väst.

4. Bhagavad-Gita- kampsång eller poesi?

Vi studerar texten som en del av världens längsta epos; Mahabharata. Genomgång av jnana och karma yoga, samt yoga som politiskt verktyg.

5. Ramayana– hjältens resa.

Hur kan vi tolka den mytologiska berättelsen om Rama, Sita och Hanuman? Genomgång av bhakti yoga och hängivelse som metod.

6. Devi-Mahatmya- gudinnans storhet

Genomgång av sakta-rörelsen, diskussion kring betydelsen av kvinnliga gudomar som Kali och Durga (och riskerna med spirituell könsessentialism), samt innebörden av kundalini.

7. Vijnana Bhairava Tantra- förkroppsligad meditation

Genomgång av kashmir shaivism (eller ickedualistisk saiva tantra och skillnader mellan ”klassisk” och samtida tantra (ibland kallad neo-tantra).
Föreläsningarna kompletteras av textmaterial, både djupgående pedagogiska texter och referenslistor till relevant litteratur. Mycket av materialet finns uppe redan nu och resterande kommer inom de närmaste veckorna, i kronologisk ordning. Du kan hoppa på utbildningen när du vill och studera i din egen takt. Tova finns alltid tillgänglig för frågor via mail.

Vill du veta mer eller anmäla dig?

Här hittar du kursen online: ”Yogans ursprung, filosofi och mytologi”(sponsrad länk)