”Yogan påminner mig om vad som är viktigt i livet”

Anna Asplund driver företaget Stolt som tillverkar yogakläderGöteborgstjejen Anna Asplund har startat yogaföretaget Stolt som tillverkar yogakläder och sedan i höstas driver hon även yogastudion Yogatreats i Göteborg med några vänner. Här berättar hon om yogan i sitt liv.

Hur kom yogan i ditt liv?
– Jag gjorde mitt första yogapass som 19 åring, jag hade precis flyttat till Stockholm och följde med en kompis. Jag hade tidigare gjort mycket gymnastik och därför kändes de fysiska ställningarna inte så aviga, men allt det andra runtomkring var främmande; chantingen, den konstiga musiken, rökelsen, dom underliga mattorna! Det både fascinerade och lockade mig och blev starten på en resa genom olika yogaformer, lärare och filosofier.

Hur har yogan påverkat ditt liv?
– Yogan har påverkat mig på så många plan! Både positivt och negativt. Om jag ser det ur ett psykologiskt/själsligt perspektiv så har den stöttat mig så många gånger. Jag blir gång på gång påmind om vad som är viktigt i livet, att stanna upp, ta det lugnt och slappna av. Att inte ta mig själv eller det som sker i mitt liv på så stort allvar. Yogan har tagit med mig på många resor och lett mig till möten med många fantastiska människor och lärare under åren. Den har tagit mig på resor i sinnet men också i världen. Jag har inspirerats till att utforska asiens kultur, leta upp tempel, sätta mig nere på klipporna i svenska skärgården, på en buss i rusningstrafik och landa in i det som är jag, essensen av mig, le skratta och gråta om vartannat i en salig röra. Det har gett mig mötet med min Vedantalärare som har lärt mig mycket om yogafilosofin och dess bakgrund. Att få möjligheten att leva i Asien i flera år och insupa dess tradition och kultur av andlighet och skapande.

Och när det gäller det fysiska planet?
– Om jag ska vara ärlig har det både varit fantastiskt och skadat mig. Jag fick en allvarlig ryggskada då jag var 22 och yogan hjälpte mig då att åter komma i balans och få full rörlighet genom mjuka medvetna rörelser. Men det har funnits stunder då jag har pressat mig själv för hårt och agerat efter prestation och skadat mig. Eller när lärare har stretchat mig för långt.

Stolt, Anna Asplunds klädmärkeVilken yogaform  utövar du?
– Det har tagit tid att hitta rätt i yogadjungeln, att hitta mina lärare och min form. Hitta det som stöttar och stödjer mig på alla plan i ett större perspektiv. Mötet med Anusara yoga har varit fantastiskt för mig! Eftersom min kropp och mina leder är mer rörliga än stela så var det så skönt att få instruktionen att aktivera musklerna och kroppen på ett sätt som stöttar, stärker och stretchar på en gång. Att inte ”hänga” i lederna och att inte alltid stäva efter maximal stretch utan att ta ett steg tillbaka och känna efter vad som stöttar mig i det långa loppet.

Vad är yoga för dig?
– Yogan är som en vän, en kompanion som alltid finns med mig, jag behöver inga redskap eller maskiner bara mig själv och mitt andetag. En vän som jag vet stöttar mig och stärker mig om jag lyssnar noga, och som får mig att skratta och glädjas både med mig själv och åt mig själv! Det blir ju lite komiskt ibland när man försöker slå knut på sig själv och trillar på huvudet. Jag känner på ett plan att min yoga har skalats av under åren, jag går gärna tillbaka till det mest grundläggande; andning, hållning och intention. Oftast räcker det fullkomligt!

 

Previous articleYoga Games 18-20 maj – Nordens största yogakonferens
Next articleLululemon har inga Sverige planer