Home Yogablogg Intervjuer & yogainspiration ”Yogan lugnar & gör mörkret enklare”

”Yogan lugnar & gör mörkret enklare”

Yogan ger tacksamhetEn av de vackraste saker jag lärt mig genom yogan är att känna tacksamhet. Och det är varken något som jag behövt banka in i mitt huvud eller som jag lärt mig genom att snava på mattan, inte heller genom att studera eller ha rejäl träningsvärk. Det är något som bara kändes en dag – en oändlig tacksamhet, för att jag är just den jag är, just nu och här.

En ärlig, öppen och fullkomlig tacksamhet, och jag tror att när jag skriver detta, så får jag något nästan religiöst i blicken, som Karl Bertil Jonssons mamma på julafton. Självklart är det inte alltid jag känner så. Jag har många dagar då allt känns mörkt, och då jag tvivlar på det jag gör och även på den jag tror mig vara. Men det finns något lugnande i att då minnas den tacksamhet som jag ibland känner, och veta, att inget är för evigt, att allting ändras. Universum, liksom vår individuella värld, är i ständig förändring.

Mörkret är inte här för att stanna. Vintermånaderna följs alltid av våren. Jag älskar Pär Lagerkvists rad:

”Vi ser ju inga stjärnor där intet mörker är”.

I de mörka stunderna sluter jag ögonen, jag andas, och mitt mantra sjunger som Bob Marley:

”Every little thing is gonna be alright”.

Jag påminner mig själv: Allt är redan bra, i vissa stunder känns det inte så, och det är ok. Sedan jag tillåtit mig själv att ha mina mörka dagar, så går de också över mycket fortare. I mörkret föds gärna fler kreativa idéer, och faktiskt har jag under mina svarta dagar ofta mer lust att ta mig till Yogamattan för att försjunka mig i min andning eller i funktionen av någon liten övergiven muskel i ryggen.

Skribent: Mia Larsson
Mia undervisar i yoga först och främst på Mallorca, men även i Centralamerika och i Sverige.
Mer information hittar du på miaeyoga.com.

Yoga i Dalarna i jul:
Är du i Dalarna över jul, så hälsar jag dig hjärtligt välkommen till Lugn JulYoga i Falun, 22 och 26 december på YogaHuset, Garvaregatan 7, Falun. Dessa klasser är öppna för både nybörjare och mer erfarna Yogis. De är speciellt anpassade för dig som vill förebygga eller lindra värk/skador, eller lider av sömnlöshet, trötthet, oro, stress etc. Med Anusara-inspirerade metoder, anpassade för våra västerländska kroppar, kommer vi att utforska Andning och Asanas, från ett lugnt och lekfullt perspektiv, med utmaningar såväl för den totala nybörjaren som för den erfarne Yogin. Måndag 22 kl 17:00 fokuserar vi på höfter och ländrygg. Fredag 26 kl 10:00 fokuserar vi på bröstkorg och axlar. Välkomna!

Foto: Miquel Ángel Dora