Yogan fick henne att fungera som mamma igen

0
11

När Ulrica var som sämst var hon helt oförmögen att klara av någonting och hon var nära att hamna i rullstol. Idag är hon yogalärare och har utvecklat en yogaform som kan hjälpa dig som lider av fibromyalgi, depression och utbrändhet.

Ulrica Gulz har utformat en egen form av yoga som hon kallar för Fibroyoga.
Hon har själv erfarenhet av fibromyalgi sedan 23 år tillbaka och under fem års tid var hon helt oförmögen att klara av någonting själv.– Jag gick in i en total kris, kunde knappt förmedla mig med omvärlden och gick in i en extrem smärtbubbla. Ulrica var helt beroende av sin man och i många år kunde hon inte göra något alls, inte ens tvätta håret. Hon var nära att hamna i rullstol när hon var som sämst.

Den tuffa vändningen
Efter mycket värk och smärta började hon med kinesisk akupunktur vilket blev vändningen. Därefter började hon att mentalt träna Qi gong och sedan kom hon i kontakt med yogan.
– Jag började jobba väldigt intensivt med yogan och märkte vilken otrolig effekt yogan hade. Redan då började jag anpassa yogan utifrån mina förutsättningar, det är så som jag jobbar med Fibroyoga idag. Man kan inte köra vanliga pass utan man behöver anpassa yogan utifrån individen. Det gick ganska snabbt, kroppen började fungera igen och jag gjorde det bara för min egen skull och för att se vad som hände med kroppen, säger hon. Ulrica berättar att det var ett otroligt arbete med mycket utrensningar och motstånd.
– Kroppen är ju som ett hus med väggar, där musklerna minns allting. När man börjar jobba med yogan så kommer allt upp. Det är verkligen ett arbete som man åtar sig – om man vill bygga om sig själv från grunden och det är det man måste göra – för att komma tillrätta med det, säger Ulrica.

Att kunna ge och ta emot
Själva grunden i Fibroyoga är kundaliniyoga men Ulrica har utvecklat och anpassat den särskilt för människor som lider av fibromyalgi. Även utbrändhet och depression räknas in här då de har samma typ av obalanser i kroppen och ofta är uttryck för samma grundproblematik. Ulrica berättar att det handlar mycket om självkärlek, självacceptans samt att kunna ge och ta emot.

Yoga – ett sätt att förändra på djupet
Idag har Ulrica svårt att föreställa sig ett liv utan yogan. Hon törs knappt tänka på det och vet inte hur långt hon hade kommit med de andra metoderna.
– Yogan ger stabilitet, det är en tydlig metod och man kan leva med yogan. Sjukgymnastik kan man inte leva med på samma sätt. Jag tror aldrig att jag hade mått så här bra som jag gör idag och jag hade nog inte fungerat som mamma utan yogan. Under många år kunde jag inte vara delaktig i min familj. Nu har jag två barn och kan verkligen vara med i familjen igen, det känns viktigast. Mina barn är också delaktiga i yogan. Gör man något som symptomlindrar förändrar det ju inget av ens grundläggande livsmönster och beteende. Med yogan har man en möjlighet att verkligen förändra på djupet och det är det som gör skillnad. Fortfarande när jag började på yogalärarutbildningen var jag otroligt mycket sämre än idag även om jag fungerade. Jag hade jättesvårt för många saker. Nu, sista året är det en enorm skillnad. Jag kan knappt förstå det själv, nu gör jag ju i princip allting, avslutar Ulrica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.