Yogablogg Yogakläder & yogaprylar

4 saker att tänka på vid köp av yogamatta

Att välja en yogamatta bland djungeln av yogamattor idag är inte det enklaste. En av de vanligaste frågorna som vi får är vilken yogamatta som man ska köpa. Här är 4 saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en ny yogamatta.

1. Hur ofta kommer du använda din yogamatta?


Om du tror eller vet att du kommer yoga varje dag eller flera gånger i veckan tycker jag du ska satsa på en matta som håller i längden. En som tål att slitas på, för en yogamatta är inte som en tröja som blir urtvättad efter några år utan den blir snarare bättre och bättre ju mer du använder den. Om det är bra kvalité såklart.
Om du däremot yogar då och då, kanske en eller två gånger i veckan, eller i perioder och inte är så seriös kanske en billigare version kan räcka.

2. Vilken sorts yoga utövar du på yogamattan?

Om du utövar medicinsk yoga eller kundaliniyoga så svettas man inte så mycket och man behöver då inte lika bra greppvänlighet. Jag började själv med kundaliniyoga och min första matta vara en ullmatta. De är bra för dig som vill har lite extra mjukhet och stöd. Kan även vara skönt vid yin yoga. Dock tycker jag de sticks lite men jag är lite känslig. Därför har jag inte använt min på många år. Priset brukar vara på kring tusenlappen. Bor du i Göteborg och vill köpa min sådan är du välkommen att maila mig på info@alltomyoga.se.

Gör du ashtangayoga eller vinyasa behöver du en greppvänligare matta där du inte glider så mycket. Annars blir det svårt att slappna av och gå in i yogan.

3. Vart yogar du mest?


Är det hemma eller på ett yogacenter eller en träningsstudio där det redan finns mattor?
Kommer du yoga mycket hemma kan det vara skönt att ha en lite tyngre och ordentlig matta.
Kommer du ta med dig din matta till en yogastudio eller träningscenter och släpa omkring på flera gånger i veckan kan du behöva en lite tunnare yogamatta, eller kanske en matthandduk. Enkel att ta med sig och enkel att tvätta. Har aldrig själv provat det men har hört mycket gott om det.

4. Kommer du resa med din yogamatta?

En yogamatta väger mer än vad man kan tro. I en stor resväska kan den få plats som den är men tar då upp en stor del av väskan och i en lite trolley behöver den vikas. När jag har rest med bara handbagage har jag själv rest med en billig Casall matta som jag kunnat vika ihop. Nu har jag investerat i en Manduka Travel Mat istället eftersom jag glider så mycket på Casall Mattan men Mandukas är också tunnare. Jag har även rest med min större matta men då har den tagit upp en tredje del av min resväska.

Det finns såklart fler saker att tänka på!

Som material och miljö och färger. Och hur tjock matta du vill ha. Är den alltför tunn så kan det göra ont i knän och leder och är den alldeles för tjock så kan det bli svårt att ha kontakt med golvet. Mycket av detta är något som man får prova sig fram. Det absolut bästa är precis som när man ska köpa kläder. Att prova innan. Har du möjlighet så rekommenderar jag dig varmt att besöka en mässa eller prova mattor hos din yogalärare eller någon yogakompis.

Lycka till!

Fler artiklar som rör yogamatta:

Den kallas för yogamattornas Rolls Royce
Yogamattan som kostar 4000 kr
Indiska satsar på yogakläder och yogamattor

 

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version