Patent på yoga? Foto: Istock/ FurmanAnna Det är inte längre ovanligt med patent och stämningar i yogavärlden. Denna gång är det inte för sekvensen eller en yogaform utan för ”konsten” att filma online yoga videos. Den amerikanska sajten YogaGlo försöker få patent på kameravinklar och placeringen av elever och yogalärare.

Efter att YogaInternational.com hade lagt upp online yoga videos dröjde det inte länge innan de fick ett brev på posten från YogaGlo som nu har ansökt om patent på yogaklasser online.

Så vad är det de vill ha patent på?
Jo, på just det sättet som deras yogaklasser är filmade på. Med en mittgång med studenter på varje sida och en lärare vid fronten. Alltså, precis hur en standard klass brukar se ut. De har begärt patent på hur kameran filmar klassen, vinkeln, att det ser ut som en vanlig yogaklass. De menar själva att det tillåter deltagaren att se och på ett pedagogiskt sätt delta, från vilken plats som helst och när som helst utan att kompromissa, mittgången mellan kameran och instruktören möjliggör för betraktaren deltagaren att ha fri utsikt samtidigt gör det möjligt att tittaren deltagare att ha levande deltagare i periferin, som om betraktaren var närvarande en levande klass. Eller som det står i ansökan:

“The unique setup of the classroom, the position of the yoga instructor and yoga participants and the position of the camera imaging the yoga exercises and stretches.”YogaGlo vill ha patent på sina yogaklasser online.

Varför har de begärt patent på detta kan man fråga sig?
YogaGlo svarar att populariteten och förmågan att se och delta i olika typer av yogaklasser online har blivit alltmer populärt och tillgängligt och att anledningen är för att de ska kunna fortsätta sin verksamhet och erbjuda online yoga klasser till ett överkomligt pris.

”Det handlar väl om kvalité och utbud”
Min personliga åsikt är att det inte är särskilt unikt med sättet som klasserna filmas på, snarare det mest logiska sättet. Visst, de skriver på sin sida att de inte är emot andra företag som också visar liknande yogaklasser, bara det inte gör det på samma sätt men hur många sätt finns det egentligen? Visst, det finns de som bara filmar yogaläraren och vissa filmar utomhus, men är det inte först och främst kvalitén och utbudet av yogaklasser som är den största anledningen till att man väljer en online yoga tjänst, än just sättet de filmas på?

 ”Det går emot vad yoga är”
Peter Munteanu, grundare av den svenska liknande online tjänsten Yogobe kommenterar detta med:
– Yoga skall vara tillgängligt för alla. Tack vare dagens teknik, med film och internet kan personer bli guidade i yogan oavsett vart i världen man befinner sig och helt oberoende av tid, rum och sin privatekonomiska situation. Att på något vis inskränka detta och de som försöker göra detta möjligt, går emot vad yoga är för mig personligen och med det även Yogobes strävan, att sprida yoga!

Läs mer på YogaInternational.

Läs YogaGlos kommentarer och yttranden efter artiklarna som publicerats på de amerikanska sajterna.

Källa och läs mer tips: YogaDork

Föregående artikel”Gör vad som känns rätt i ditt hjärta – både på och utanför mattan!”
Nästa artikelEtt sökande i Himalaya efter upplysning