Premiär för yogafestival på Österlen

Yogafestival på ÖsterlenDen 1:a augusti är det dags för en ny yoga-happening på skånska Österlen. Låt dig ledas genom unika yogapass i solen, ta en paus och meditera i skuggan av ett träd, träffa någon ny, umgås med dina närmsta och ta hand om dig själv. När solen gått ner och världen slumrar bjuds det på dans och musik. Ta tag i en nyfunnen vän och upplev sommarnatten som den är, mitt i hjärtat av naturen.

Arrangören NoW Yoga Events är ett studentprojekt som i år sjösätter ett nytt festivalkoncept med fokus på yoga, meditation och självkännedom. Årets festival, NoW Yoga Festival 2015, är den första av sitt slag och hålls under en dag i Maglehem.

Dagen kommer bjuda på instruktörsledda yogapass av olika slag, allt från den traditionella Hathayogan till svettig Poweryoga och lugnare medicinsk yoga. Yoga är en träningsform som kan utövas av alla och det, menar initiativtagare Emelie Schultz, är utgångspunkten för årets festival.
– Yoga finns i lika många stilar som det finns unika människor på jorden, och vi vill därför kunna erbjuda stor variation bland passen. Det ska finnas något för alla åldrar, storlekar och former, alla ska kunna vara med!

Förutom yogapass kommer det att bjudas på föreläsningar i bland annat ayurveda, indisk självläkekonst. Ett kul inslag blir också en workshop i den lite ovanligare yogaformen tibetansk drömyoga, som går ut på att träna på att bli medveten i sina drömmar, och på så vis lära sig att använda sömnen som en slags självterapi. Avslutningsvis byts stretchningen ut mot dans, när utomhusklubben Pandora Cove gästar eventet. Klubbkonceptet, som lanserades på förra årets Maglehemsfestival, blev väldigt lyckat och otroligt uppskattat av besökarna.
– Det ska bli kul att den återvänder i år trots att det inte blev någon Maglehemsfestival, säger medarrangör Niklas Blomdahl.

Maglehem har funnits på den skånska festivalkartan i snart ett decennium, tack vare Maglehemsfestivalen som startades år 2008 av Niklas Blomdahl och Elsa Hernbrant.
– Jag fick möjligheten att hjälpa till under förra årets Maglehemsfestival och blev helt förälskad i naturen här. När jag fick reda på att det inte skulle bli någon musikfestival i år såg jag möjligheten att göra något nytt, säger Emelie.

Årets festivalkoncept vilar på fem grundpelare: yoga, meditation, dans/musik, mat samt natur/miljö. Tanken är att besökarna genom dessa fem element ska öka sin medvetenhet om både sig själva och den egna kroppen men också om naturen. Årets festival hålls ute i det gröna och det är extra viktigt att besökarna är medvetna om vilken påverkan de har på miljön, menar Emelie.
– I år har vi tyvärr inga föreläsare som talar om miljöpåverkan, men vi hoppas kunna kompensera med en liten insamling till Greenpeace och deras projekt för att rädda Arktis.

Vill du veta mer?
Läs mer på eventets Facebooksida eller kontakta arrangörerna på nowyogaevents@gmail.com.

Fotograf: Daniella Alexandersson

Previous articleYoga Celebration: gemenskap & connection
Next article”Lycka är största vinsten med yoga”