Hej!

Jag har utövat Ashtanga Yoga några år, men nu fått besked om att jag har höftledsartros i högra höften. I vissa positioner känner jag nog av vissa besvär, det känns nästan som om en vägg skulle ta emot i vissa framåtböjningar. Också Trikonasana är besvärlig. Skall jag fortsätta med Ashtanga Yoga, eller vore det klokt av mig att övergå till en ”lugnare” yoga form, t.ex. Hatha Yoga?

Jag har också några väninnor som jag lovat ge en introduktion till yoga. En av väninnorna har dock högt blodtryck, och i en av mina yogaböcker nämns högt blodtryck som kontraindikation för en massa ställningar, bl.a. sgs alla upp-och-ner vända ställningar. Det skulle då även gälla upp och ner-vända hunden i solhälsningarna? Är det alltså tillrådigt att överhuvudtaget börja med yoga om man har högt blodtryck?

Tacksam för svar!

Hej!

För höftledsartros är den bästa lösningen att ta det lugnt och praktisera Hatha Yoga. Det ger din kropp tid att återskapa vävnader i höftleden. Några asanas kommer kunna hjälpa i situationen, framför allt om du praktiserar med fokus på det subtila energiflödet och de resonansfenomen som väcks i din struktur av de specifika ställningarna. En sådan asana är Jivabalasana. I den ställningen kan man aktivera alla de underordnade chakror som är förbundna med lederna, och därmed hjälpa läkandeprocessen. Det vore även utmärkt att ta några örter specifikt mot det problem du nu har. En tredje effektiv yogateknik i förhållande till problemet är pranayama-tekniker kompletterade med projicerande av subtilt grönt ljus som ett fält i området omkring den smärtande leden. Att arbeta kombinerat med asanas, pranayama, örter och subtila färger kommer snabbt hjälpa dig att lösa problemet.

Även om man har högt blodtryck kan man praktisera yoga, försiktigt och under översyn av en kompetent yogalärare. Det finns yogatekniker som normaliserar blodtrycket och för det skulle jag starkt rekommendera Laya Yoga, som en enkel och effektiv teknik.

Man kan göra solhälsningen, men långsamt och uppmärksamt så att rörelserna inte forceras utan så kroppen rör sig harmoniskt, våglikt och utan märkbar ansträngning. Tillsammans med Laya Yoga och Hatha Yoga ställningar som inte är omvända, kommer detta program ha bemärkelsesvärda harmoniserande effekter.


Föregående artikelHär hittar du yogapass och meditationer
Nästa artikelYogauppvärmning och yoga på idrottslektionen?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.