Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy

0
41
Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy
Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy
Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy
Yoga, vetenskap och fakta av Sara Hoy

Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det, är en ny bok av yogaläraren och fokhälsovetaren Sara Hoy. Boken bygger på vetenskap och den senaste forskningen inom hälsa och yoga. Med boken vill hon förmedla kunskapen som finns bakom yoga just nu. Fokuset ligger på ett vetenskapligt förhållningssätt till yogan.

Yoga, vetenskap och fakta

Efter att ha läst den skulle jag snarare kalla den yoga, vetenskap och hälsa. Boken fokuserar mycket på hälsa utifrån yoga och vetenskap tillsammans. Den handlar mycket om kroppens fysiologi och hur kroppen påverkas av yoga. Sara Hoy vill med sin bok göra yogan förståbar och framförallt användbart i läsarens liv. Det tycker jag hon lyckas bra med. Hon skriver om vad som faktiskt händer i dig när du utför yoga och hur det skapar ett hållbart hälsosamt liv.

Därför yoga och vetenskap

Sara skriver i sin bok om att vetenskapen visar att yoga får dig att må bättre, bli starkare i kroppen och samtidigt slipar ditt fokus. En intressant sak är att yogaforskningen har exploderat de senaste 20 åren. Den har gått från 200 till 1600 publicerade vetenskapliga artiklar. Det blir spännande att se vilken ny forskning som kommer göras i framtiden.

Ett fenomenalt hälsopiller

Hon beskriver yoga som ett fenomenalt hälsopiller som kan få dig att bli mer motiverad till att öka ditt välmående och minska risken för att bli sjuk. Hon fördjupar sig även i hur och varför, utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Förutom att presentera fakta ger Sara praktiska tips på enkla yogaövningar och strategier du kan använda för en hållbar hälsa och att förebygga vanliga sjukdomar. I slutet av boken finns även ett yogapass samt en lång källförteckning för dig som vill lära dig mer.

Mina åsikter om boken

Det är en fin och härlig ny form av yogabok på den svenska marknaden. Sara gör en djupdykning in i yogavärlden utifrån ett nytt perspektiv med gamla ”teman” som stress och depression (dock inte bara detta). Många andra böcker skriver också om detta men inte på djupet. Jag tycker att Sara har lyckats bra med att förklara det hela på ett enkelt sätt. Rekommenderar varmt denna bok till dig som vill förjupa dig i och veta mer hur yoga kan påverka oss utifrån ett vetenskapligt perspektiv.

Mer om Sara Hoy

Sara Hoy är yogalärare och driver företaget Yoga Prehab som arbetar med att stödja människor i att skapa ett proaktivt förhållningssätt till kropp och hälsa. Hon arbetar i forskningsprojekt kopplat till yoga vid Karolinska Institutet och Centrum för Psykiatriforskning. Hon är utbildad folkhälsovetare och läser nu biomekanik, fysiologi och idrottsmedicin vid KI och GIH.

Boken finns ute nu!
Sara Hoys hemsida hittar du på yogaprehab.se