Yoga utanför mattan: 3 sätt att hantera avundsjuka

Yoga utanför mattan - hantera avundsjuka

Att utöva yoga på mattan är underbart men när du gjort det ett tag kanske du blir nyfiken på hur du kan yoga utanför mattan, genom att applicera yogan filosofin in i din vardag. På ett väldigt förenklat sätt kan man säga att enligt Yoga filosofin är egot ett hinder för att nå glädje och medvetenhet. I vissa stunder tar egot över helt enkelt och förhindrar då glädjen att flöda. Här skriver jag om hur du märker när egot ta över och hur du kan hantera avundsjuka med yogafilosofi.

En viktig sak att ta upp innan vi fortsätter är att påminna oss vad yoga egentligen handlar om. Jag gillar denna beskrivningen i Bhagavad Gita ”yoga is the journey of the self, through the self, to the self.”

För mig handlar yoga om att lära känna mig själv och bli mer medveten. För att bli lyckliga och må bra i vardagen tror jag vi behöver bli mer medvetna, först då kan vi se vad som skapar mer glädje och vad som inte gör det. Eftersom egot kan stå i vägen för vår lycka och glädje behöver vi bli medvetna när det tar över.

Så märker du när egot tar över:

När egot tar över börjar du jämföra dig själv med andra, vilja vara eller ha saker som andra har, eller gå in i känslor som rädsla och stress. Just avundsjuka är en känsla som är ett bra exempel på när egot har lagt sig i. Egot älskar att tycka synd om sig själv och är avundsjuk på andras lycka. Hur mår du då? Inte särskilt bra!

I Yoga Sutras kan vi läsa följande text:

By cultivating friendliness towards happiness and compassion towards misery, gladness towards virtue and indifference towards the wicked the mind becomes pure. -Yoga Sutra 1:33

En simpel tolkning som jag gör av de första orden ovan är att vi behöver kultivera och fokusera på att känna glädje inför andras lycka och glädje. Men det är svårt för oss för det är ofta där som egot kommer in. Eller, håller du med mig? Du som läser detta kanske inte ens mindes när du kände avundsjuka senast 🙂

Exempel på när egot tagit över:

Din kompis har välsignats med ett barn och är gravid med ett annat. I dina ögon har hon även en underbar partner och ett fint hus. Du har velat ha både hus, man och barn men har inget av det. Ännu.

Egot kommer in i bilden, istället för att bli glad för hennes skull kanske avundsjukan finns där. Hon har redan både barn, hur och man. Då kan tankarna börja snurra…

Ett till exempel:

En yogalärare du känner till kan leva på sin dröm, du har jobbat med yogan längre och själv kämpar du med att få det att gå runt. Ett annat exempel när tankarna kan börja snurra…

Så hanterar du avundsjuka med yoga filosofi

Tre sätt att hantera avundsjuka med yoga filosofi

1. Bli medveten om när känslan av avundsjuka kommer. Möt det.
2. Acceptera känslorna som kommer. Avundsjuka är något som anses vara ”dåligt” och som vi inte ska känna. MEN det finns ändå där hos de flesta någon gång i livet, för andra är det en konstant följeslagare. Att bara slå ifrån sig det och inte acceptera att man har de känslorna kommer inte göra att de försvinner.
3. Gör något bra av det. Fråga dig själv, hur kan jag använda detta till något bra? Vad kan denna känsla lära mig? Är detta något som jag själv längtar efter? Kanske hittar du en dröm som ligger gömd där bakom avundsjukan.

Fokusera på att hitta tillbaka till dig själv

Genom att studera yoga filosofi och hämta lärdomar där kan vi lära oss kan vi hitta tillbaka till oss själva igen. Låt oss bli medvetna om när egot kommer in och tar över, särskilt i våra relationer. Låt oss fokusera på dessa ord som står nedan:

“cultivating feelings of friendliness towards those who are happy, compassion for those who are suffering, goodwill towards those who are virtuous, and indifference or neutrality towards those we perceive as wicked or evil…” (Yoga Sutra 1:33).

Avslutar med ett fint citat, minns dock inte vart det kommer ifrån:

” Don’t practice yoga to get better at yoga: practice yoga to get better at living”.

Previous article5 Boktips om yogans historia, tantra & mytologi
Next articleSagomeditationer – för att få barn att lyssna till sitt hjärta