Yogaläraren och läkaren Erik MyrbergVad gör du på din semester, och måste din praktik se likadan ut när du är ledig? Oavsett vem du är och hur din relation till yoga ser ut så kan din praktik kännas annorlunda när du är ledig. Du kanske är bortrest eller har svårt att ta dig till mattan när du inte följer dina vanliga rutiner. Eller så hittar du inga yogaklasser under sommaren.

Jag har en bekant som berättade om sin yogautövning. Hon var ledsen och frustrerad över att det ”tog emot” att praktisera under sommaren. Hon ville inte gå ner i källaren och ställa sig i mörkret på mattan när det var så fint ute. Enligt hennes tradition passade soligt väder och värme inte för yoga. Vi diskuterade det lite vidare, och hon berättade att i samma skrifter fanns också mängder av andra råd för hur yoga skulle utövas korrekt. Bland annat skulle det vara en fördel att bo i ett land med en snäll kung, och utan ormar. Kort sagt råd som inte är skrivna för nordbor under 2000-talet. Hon kom fram till att hon mycket väl skulle kunna göra yogan på altanen, eller tidigt innan resten av familjen gått upp. Oavsett vad hon väljer, så hoppas jag att hon kan njuta av både yoga och sommaren.

Om du inte praktiserat yoga så mycket eller har svårt med motivationen kan jag varmt rekommendera att yoga online! På exempelvis Yogobe.se finns mängder av klasser att praktisera med.

Om du redan har en regelbunden yogapraktik kan du istället göra ledigheten till en chans att göra något nytt. Kanske har du tid till riktigt långa stunder med din kropp och din matta, och expandera din asanapraktik och meditation. Kanske blir det kortare pass. Kanske kan du pröva att yoga på ett båtdäck, på en bergsknalle eller i solen på balkongen.

När jag har semester ser min yogarutin inte ut som den brukar. Allra helst gör jag då yoga utomhus med mina vänner och yogalärarkollegor. Vi får så mycket positiv energi från varandra, också blir det roligare. Dessutom kan vi träffas och planera utbildningar och workshops för resten av året.

Detta skriver jag med full förståelse för de hängivna yogis som alltid följer samma rutin och värdesätter det. Det finns också ett stort värde i att alltid praktisera på samma vis. Det är en övning i att behandla sig själv med kärlek och respekt.

Oavsett hur yogautövning ser ut, fortsätt när du är ledig. Kanske tillsammans med vänner! Och skriv redan nu in datumen 19-20 oktober i din kalender. Vi planerar en toppenhelg för dig!

Tack för mig, Shri!

Föregående artikelInspirerande rader från Ganga White
Nästa artikelYogaposeutmaning; Dansa runt på ett ben och hitta din gräshoppa!