Yoga Online: Guide för nybörjare

0
138
Yoga Online - Guide till hur du yogar online hemma

Yoga Online - Guide till hur du yogar online hemmaYoga online är ett fantastisk sätt att börja yoga och få till yoga hemma när vi inte kan ta oss till en studio. Idag erbjuder de flesta yogastudios, träningscenter och yogalärare yoga online. Här har jag samlat allt som du behöver veta för att komma igång med yoga online hemma. 

Detta blogginlägg innehåller annonslänkar till Yogobe och Tova Olsson. 

När passar yoga online?

Att yoga online passar nästan alla. Både dig som är nybörjare och dig som kanske inte ”vågar” ta dig till en studio utan att kunna något och dig som är van yogautövare. Det passar också om man som nu i pandemitider vill röra på sig men göra det i hemmet. Det passar verkligen när du vill försöka hitta din yogastil och yogalärare och börja yoga hemma. Samt som förälder om du har svårt att få till att komma iväg till en studio. Själv brukar jag sätta klockan på 05:00 för att få en stund på yogamattan innan sonen vaknar.

När passar det inte att yoga online?

Om du är ute efter att lära dig själva biomekaniken och veta om du gör rätt i yogapositionerna är det lite trixigare. Då rekommenderar jag dig att boka upp en dejt med en yogalärare, det finns säkert de som gör det både online och coronasäkert nu.

Vad behöver jag ha för att yoga online?

  1. Internet
  2. En dator, mobil eller padda
  3. Bekväma kläder som du kan röra dig i
  4. En yogamatta + eventuella tillbehör så som klossar, bälte, filtar mm men det är överkurs om du är nybörjare. Själv tycker jag det räcker med en yogamatta. Gör du kundaliniyoga eller yin yoga kanske det räcker med en filt eller tjock matta. 
  5. Tid, minst 5 minuter

Yoga Online hemma !Vilka fördelar finns det med att träna yoga online?

  1. Du kan prova på många olika yogastilar och yogalärare
    Gillar du inte en är det bara att klicka sig vidare till nästa (om du använder en tjänst som Yogobe eller liknande). YouTube har ju också ett stort utbud – mer om detta längre ner. 

2. Stort utbud 
Du får tillgång till yogalärare som du inte har haft möjlighet att yoga med särskilt ofta innan. Kanske har du varit på en yogafestival eller yogaresa och mött en fantastisk lärare. Chansen är stor att han eller hon nu erbjuder yoga online. Bor du ute i landet kanske utbudet är ännu mer begränsat.

3. Du kan yoga oftare och mer
Det finns ingen ursäkt att du inte hinner eftersom det finns pass som är alltifrån 5 minuter och uppåt. Att ta sig till ett gym eller yogastudio kräver ju helt andra förutsättningar tidsmässigt. Att yoga online blir enklare att få in i vardagen för många. Bara 15 min om dagen kan göra stor skillnad. Det har vi alla.

4. Kan ge mer mod att våga
För de som känner sig obekväma för att ta sig till en studio för första gången kan det vara skönt att ha provat på lite yoga innan man går dit. Det behövs verkligen inte men för själva känslans skull kanske det ger någon mer mod att våga.

5. Ingen ser dig
För dig som är ny på mattan kan det kännas jobbigt att tänka på att andra kommer titta på dig och jag har hört de som är rädda för att bli bedömda. När du yogar online är det ingen som ser dig (om du inte kör en liveklass och visar dig såklart).

6. Du kan pausa yogaklassen när du vill
Oavsett om du tycker att det går för snabbt eller om du behöver uppsöka toaletten kan du pausa, om det inte är en liveyoga klass såklart.


Vad ska man tänka på vid yoga online?

  1. Ta det lugnt om du är nybörjare
    Tänk på att du ska ha en lugn och stadig andning, tappar du den (exempelvis måste hålla andan) rekommenderar jag dig att du pausar en stund. Tryck på stopp. Spola tillbaka och gör om.
  2.  Du ska må bättre efter klassen
    Ett bra riktmärke på om en klass ger dig något är att du ska må bättre efteråt. Självklart kan yoga väcka känslor till liv men det enklaste förklarat tycker jag att det är en bra riktning att gå efter. Hur mår jag? Märker jag någon skillnad i min kropp och sinne?
  3. Lyssna på din kropp
    Var lite försiktig om du är ny på yogamattan och ovan vid yogapositionerna och andningen.
  4. Det kan hända saker
    Yoga kan röra upp saker och väcka liv i både nertryckta tankar och känslor. Låt känslorna får finnas där och var medveten om att det kan ske. Jag har gråtit massor på yogamattan. Det är helt naturligt och en del av processen.

Kan man skada sig när man yogar online?

Ja, man kan skada sig, det kan man ju oavsett vilken träning man gör hemma. Alla kroppar är unika och alla har olika erfarenheter och förutsättningar. Gör man vissa rörelser många gånger finns det en risk att man skadar sig ifall man gör fel. Exempelvis i chaturanga (typ som bilden nedan visar) – gör man den många gånger på fel sätt kan man få ont i axlarna. Är du överrörlig kan du också skada dig.

För dig som vill prova att yoga hemma innan du går en kurs eller ta dig iväg till en studio är det perfekt. Vissa yogaklasser kan vara lite snabba, och det kan göra att man inte hinner känna in och göra positionerna korrekt. Ett vanligt tecken när det går lite fort är att du knappt hinner andas. Detta gäller mest i flödande vinyasaklasser. Men det kanske bara är jag som i grunden kommer från kundaliniyogan som inte alltid hinner med. Vid lugna yogaformer såsom kundaliniyoga, yin och medicinsk yoga är skaderisken mindre skulle jag säga om jag var tvungen att välja. 

Yogapositionen Chaturanga Dandasana

Känner du dig osäker hade jag rekommenderat att boka in en privat yogaklass med en yogalärare du gillar. Det finns ju även de som har liveklasser där man kan visa sig själv och sin matta på skärmen. Då kan yogaläraren se dig och säga till dig om det är något särskilt du behöver tänka på. Är det många på klassen kan det nog bli svårt och jag tror de flesta nog är lite försiktiga med att ge feedback på det sättet. 

Vart hittar jag yoga online?


1. Google
Googlar du får du upp
1 330 000 000 resultat. Galet mycket men pandemin har väl gjort sitt också.

2. Yogobe
Den största aktören i Sverige som erbjuder yoga online är Yogobe. De är Nordens ledande digitala tjänst inom yoga, träning och meditation. Jag jobbade själv där innan som redaktör och var mer på flera inspelningar, det var superkul. Då hade vi bara yoga och nu har de även annan träning online. De har ett stort videobibliotek och många kurser online och massor av olika yogalärare från hela norden.

Ja, vill prova att yoga online gratis med Yogobe i 30 dagar! 

3. YouTube
På YouTube finns det också massor av yogaklasser. Många yogalärare lägger upp yogaklasser på YouTube som ett sätt att marknadsföra sig själv. De som gillar klasser kanske signar upp för ett nyhetsbrev och sedan blir erbjudna klasser och kurser på den vägen. Det finns också de som tjänar pengar på sina klasser på YouTube genom reklam. Det finns mycket på YouTube men det är lite svårt att hitta riktigt bra klasser. Ofta blir jag besviken och känner att jag inte har fått det som jag velat. I know. Jag är lite kräsen. Men så blir det när man har gjort något massor av gånger, då vet man vad man behöver och vill ha. Ska skriva ett inlägg med tips på yogaklasser från YouTube här, det kommer framöver för dig som vill ha det. En av de mest populära är Yoga with Adriene, själv har jag inte fastnat för henne men miljoner människor runt om i världen gillar hennes klasser och de passar kanske extra bra för dig som är nybörjare.

4. Yogastudios och yogalärare
Många yogastudios har gått över till att antingen köra sina vanliga klasser online eller att man kan välja om man vill yoga i studion eller online. Vissa yogastudios och yogalärare streamar sina klasser live. Min vän tova har också sin yogakurs och sina vanliga klasser online, jag tror de flesta yogalärare erbjuder det idag.

5. Amerikanska och utländska sajter 
Det finns oerhört många amerikanska tjänster som också erbjuder gratis prova på en viss tid om du hellre vill yoga enbart på engelska. Själv började jag yoga med yogalärare som Tara, Marc och Sally på YogaGlo. Läs mer om ett yoga och meditationsretreat i Italien jag var på. Jag fastnade för dem och har haft YogaGlo sedan dess. Det handlar mycket om yogaläraren. Det är svårt att byta. Ibland söker jag på YouTube och provar på andra tjänster men faller alltid tillbaka till YogaGlo. 

Vet du inte vart du ska börja eller vilken yogalärare du gillar rekommenderar jag att prova Yogobe i 30 dagar gratis. Det är perfekt för nybörjaren. De har även ett stort community på Faceook där man kan ställa frågor och får tips och råd. 

Missar jag något när jag bara gör yoga online?

Ja. Den allra största skillnaden är ett yogaläraren inte har möjlighet att göra justeringar och se så att du gör rätt, om du inte kör live och visar din bild förstås. En annan sak är den sociala biten och det speciella som kan ske när man yogar och delar yogan tillsammans med andra. Själv tycker jag inte att det är samma sak online. Men i vissa perioder i livet behövs det, både nu under pandemin och privata situationer som gör att man inte alltid kan gå iväg. 

Vad kostar det att yoga online?

Priserna varierar och beror på om du vill ta en tillfällig klass, yoga hur mycket du vill eller gå en kurs. På YouTube är allt gratis men ibland får man stå ut med reklam, inte helt optimalt. 

Hos Yogobe kan du välja mellan att bli månadsprenumerant (189 SEK/mån), kvartalsprenumerant (499 SEK/kvartal) eller årsprenumerant (1899 SEK/år). YogaGlo kostar också under 200 kr i månaden och jag tror det är en ganska vanlig summa för yoga och träning online.

Det finns även de som har donationsklasser där man ger det man vill. Bland annat på Instagram är detta vanligt. Vissa som min kompis Tova har valt att köra sin vanliga yoga kurs online och har en terminsavgift. Hon har även längre workshopsklasser som brukar kosta 300 kr per klass. Sedan har hon även en fördjupande utbildning i yogans historia, tantra och mytologi som kostar några tusenlappar. 

Det är också vanligt att onlinetjänster erbjuder en gratis ”prova-på” period. Jag rekommenderar dig verkligen att prova dig fram och se om det är något som passar dig och om du hittar en yogalärare som du gillar. Kom ihåg, du ska må bättre, känna dig lite lugnare och lite mer centrerad efter klassen!
Stort lycka till med din yoga!

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.