Yogaformer

Yoga vid fibromyalgi kan ge fantastiska resultat

Yoga kan ha positiva effekter vid fibromyalgi. Många som har varit sjuka i upp till 20 år har helt slutat med sin medicin.
– Deras liv har förändrats radikalt, säger Ulrica. Ulrica Gulz har utformat en egen form av yoga som hon kallar för fibroyoga.

Fibroyoga bygger på kundaliniyoga, men är anpassad för människor som lider av fibromyalgi, utbrändhet eller depression. De som drabbas av utbrändhet eller depression har samma typ av obalanser i kroppen som en fibromyalgiker, men kroppen har hittat sitt eget uttryck för samma grundproblematik. Därför fungerar de här tillstånden så bra i samma grupp.
Ulrica har själv erfarenhet av fibromyalgi sedan 23 år tillbaka och yogan har hjälpt henne tillbaka till livet igen.

Yoga i samband med fibromyalgi

Det började när Ulrica själv mådde väldigt dåligt, hon kom in på yogans väg och började anpassa yogan efter sina egna förutsättningar. Utforskningen av yogans möjligheter i samband med fibromyalgi har lett till att hon, med fantastiska resultat, idag leder klasser för människor som lider av fibromyalgi, utbrändhet och depressioner.
– Det har hänt otroligt mycket, många av deltagarna har varit sjuka i 10, 15 och en del i 20 år och en del är i princip helt fria från medicinering, sover bra, har en helt annan livskvalité och upplever mycket mindre värk och smärta. Många har ju varit beroende av sömntabletter, värktabletter och annan typ av medicinering i hur många år som helst, säger Ulrica.
Ulrica berättar ödmjukt att hon har utvecklat fibroyoga efter sina egna behov, men att alla med fibromyalgi absolut inte är stöpta i samma form. Vi är alla individer med olika behov och vi befinner oss på olika ställen i processen. Situationen är inte densamma om man är nydiagnostiserad eller om man har levt med fibromyalgi i 20 år.
Ulrica har prövat sig fram och har märkt vad som fungerar och inte fungerar, bland annat genom att kontinuerligt göra utvärderingar.

Prestationsmänniskor behöver lyssna på kropppen

Det låter otroligt och man blir nyfiken på hur det verkligen fungerar. Ulrica berättar att det handlar dels om att förändra relationen till smärta, det gör man genom uppmärksamhet, genom att bli medveten och acceptera, inte hela tiden försöka fly från situationen utan att lära sig att stanna kvar i kroppen.
De flesta av fibromyalgikerna och de utbrända är oerhörda prestationsmänniskor. De är bra på att inte lyssna på kroppens signaler, att inte kunna stanna kvar i kroppen utan istället fly till kontrollstrategier uppe i huvudet.
Yogan jobbar mkt på att stanna kvar i kroppen, att acceptera och känna vad som händer i kroppen. Det gör jag mer än i vanliga kundaliniyogapass. Vi arbetar oerhört långsamt och med total närvaro i varje rörelse. Finner det unika i varje rörelse. Varje gång man gör en rörelse är den unik och den kommer aldrig att vara exakt likadan igen. Det gör att de här personerna successivt tvingas ner i kroppen och bort från huvudet som är sprängfullt. Vi återerövrar kroppen millimeter för millimeter.

Öppna hjärtat och acceptera sig själv

– Vi jobbar även mycket på att stanna upp och inte omedelbart gå in i en reaktion, fortsätter hon. Stanna upp, andas och fortsätt var neutral istället för att reagera, ta ett kliv tillbaka. Det är en viktig nyckel i processen. Det handlar väldigt mkt om att acceptera sig själv och att våga öppna sitt hjärta.
Att med omsorg odla kärleken och respekten för sig själv, självacceptansen och att kunna ge och ta emot – inte bara ge!

Energi av att inte göra

– När man har dessa problem handlar allting om att bekräfta sig och sin identitet genom att göra och göra hela tiden. Det gäller att förstå och känna, att genom att bara sitta och vara i det här tillståndet kan man också uppleva energi, man behöver inte göra något. Många av oss har tyvärr blivit ”human doings” istället för ”human beeings”, säger Ulrica.

Fibroyoga – den fredliga krigaren

Ulrica kallar kursen i fibroyoga för den fredliga krigaren.
Hon berättar att det handlar om balans mellan vilja, uthållighet och kapitulation.
– Många krigar ständigt mot sig själva och sin kropp. Strävan ligger i att behålla riktningen och viljan men att möta den och utveckla förmågan att skilja mellan vilja och prestation. Så fort man går över gränsen och går in i prestation, tänker tankar som: ”jag ska bara”, ”det duger inte”, så är man i krig mot sig själv istället, avslutar Ulrica.

Till Ulricas hemsida>>

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version