Yoga med hjärta

0
4
Västerås Kulturnatt 2013, Alexandra Kambler

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Västerås Kulturnatt 2013, Alexandra Kambler
Västerås Kulturnatt 2013, Alexandra Kambler

Det är fantastiskt, att vi genom yoga kan hela oss själva, möta oss själva, finna den glömda länken, komma till insikt om vårt syfte, vad det än må vara för var och en av oss. Jag tänkte idag, att jag vill skriva om yogas syfte ur ett annat perspektiv. Det är klart att det är häftigt, med upplevelserna som yogan bidrar till och allt det vackra som sägs kring den ”uråldriga traditionen”. Men jag har en annan idé. Att vi övar yoga, för att rusta för medmänsklighet, och öva empati. Vi gör oss redo att gå ut och möta världen, och stötta världen där vi står, med det vi har. Det är yogans ultimata syfte. Det är yogans yttersta budskap, vi är kopplade till och beroende av varandra, naturen, jorden. Det är schyst att vi kan andas oss till gott självförtroende och flöda i en orgie av asanas, göra dem mer och mer fullkomliga genom att bli smidigare, starkare och ha ännu bättre kroppskontroll, eller kroppskännedom, (det är nog lite olika det där). Men med så mycket förvärvad kunskap och rikedom, vad ska vi ha med allt till själva?

När jag i vetenskapligt syfte studerade bl a yogans effekter och människors förhållningssätt till deras yogautövning, uppgav många utövare att de märkte en effekt av sin ”träning” utanför mattan i det dagliga livet. Det var ju fantastiskt, men sågs lite som en bieffekt. Och så må det vara, allt gott med det. Det ter sig så framförallt när vi är nya för yogan. Men när vi kommit in i våra asanor, passerat trenderna, köpt kläderna, druckit alla téer, kanske till och med utbildad oss (förhoppningsvis) till lärare, skulle vi inte kunna det ta ytterligare ett steg då? Vore det inte schyst, att sträcka sig bortom oss själva? Är det inte så att vårt yogautövande i det yttersta handlar om att främja och stå för en bättre värld, via oss själva? Empati som vi utvecklar för oss själva, är samma empati som vi kan ta med oss ut i världen. Effekten av medvetenhet, är oändlig, och berör långt över alla gränser, det har vi ju sett i så många sammanhang.

Din timma på mattan, bär på stor potential. Kliv på din matta med intentionen att ge ditt utövande som en gåva. Inte nödvändigtvis i pengar, men i tanke, i andningen, i hjärtat. Genom din yoga, har du möjligheten att rusta dig för connection.

Ta tillfället i akt. Det finns behov av det, och den blir alltid mottagen.

Med kärlek

Alexandra[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.