Yoga som olympisk sport?Perfekta positioner. Låsta knän. Böjda handleder. Sluten panna och knä. En yoga organisation i usa anordnar den 2-4 mars National Yoga Asana Championship. Tävlingen handlar inte bara om vem som kan göra den bästa positionen utan arrangörerna hoppas att yoga kan bli en framtida OS sport.

Yoga presenteras ofta som en andlig och meditativ disciplin. Är det inte fel att göra en tävling av något som de flesta lärare jämt och ständigt säger inte är en tävling? Inte enligt Rajashree Choudhury, som håller i tävlingen. Till CBS News säger hon att yoga tävlingar äger rum i Indien, där yoga har sitt ursprung, och på andra håll runt om i världen. Choudhury deltog i dem när hon växte upp, liksom hennes man, Bikram Choudhury, grundare av Bikram Yoga.
– Tävlingarna kan vara ett sätt att få fler människor intresserade av yoga som kanske blir avskräckta av den andliga aspekten, genom att visa dem atletiska aspekten. Det innebär att visa ”hur någon kan ha perfekt styrka, balans, flexibilitet i kroppen”, ska Choudhury ha sagt.

7 ställningar på 3 minuter
Deltagarna måste göra en serie av sju yogaställningarna på tre minuter. Fem är obligatoriska: standing head-to-knee pose, standing bow-pulling pose, bow pose, rabbit pose, and stretching pose. De två sista får deltagarna själva välja. De nationella vinnarna i New York kommer att delta i en internationell tävling i juni i Los Angeles.

Motståndarna menar att yoga inte är en tävling
Men alla yogautövare är inte överens. Motståndarna menar att människor kan skadas om vi är för fixerade vid att en position ska se ut på ett visst sätt. Vi har alla olika kroppar och det är viktigt att anpassa positionerna efter dem. Dessutom försöker många lärare uppmuntra sina elever att inte konkurrera med varandra och lära ut att yogan handlar om så mycket mer än att kunna utföra perfekta positioner.

Föregående artikelYogafestival, Bali, 28 mars-1 april
Nästa artikelYogalärare lämnar anusara efter sex skandal

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.