Foto: markos86, Istockphoto Miljontals människor, med olika religiös bakgrund, tränar yoga i USA idag, 8-9% av befolkningen, och många finner yogan andligt fördjupande. Andra utövare ser yoga enbart som en form av motion, ett stöd för förbättrad mental och emotionell balans. För dem finns inte tanken på att yoga skulle ha något med religion att göra. Här följer en sammanfattning av en diskussion som just nu pågår i USA, utifrån en stämning mot en skola som har yoga i sin gymnastikundervisning.

I staden Encinitas i södra Kalifornien så har föräldrarna till ett par barn, uppbackade av en kristen organisation stämt den lokala skolmyndigheten. De hävdar att ett fysiskt utbildningsprogram i skolan som varannan vecka inkluderar en barnvänlig version av Astangayoga, sponsrat av the K.P. Jois Foundation, utgör en form av religiös indoktrinering. Föräldrarna hävdar att skolans beslut att inkludera yoga i gymnastikklasserna olagligt främjar en form av religiös övertygelse samtidigt som man diskriminerar andra religioner, i strid med Kaliforniens lagstiftning om religionsfrihet.

Då föräldrarna i sin stämningsansökan framställt yoga som en disciplin av inneboende religiös karaktär så skulle utslaget eventuellt kunna komma att påverka andra yogaprogram i skolor runt om i USA.

Yoga är en icke religös träningsform
Det finns olika uppfattningar om yoga som religion eller ej. Precis som många andra sakkunniga inom yoga och religion så hävdar teologiprofessorn Christopher Chapple vid Loyola Marymount University att yoga är en icke-religiös träningsform. Patanjali Yoga Sutras, den mest citerade klassiska yogatexten, med cirka 2.000 år på nacken, som ligger till grund för både traditionell och modern yogafilosofi, kommer, enligt Chapple inte med några särskilda teologiska påståenden. Textens icke-religiösa karaktär gör att den fortfarande hävdar sig än i dag, säger Chapple.

I yogan finns något för alla människor
Andra som liksom Chapple tagit sig tid att studera yogatexterna i det sammanhang i vilket de skapades och tittat på hur de utvecklats till det moderna yogautövande vi ser idag säger alla ungefär samma sak: Yoga är till för alla – även om det inte alltid betyder samma sak för alla.

Philip Goldberg, amerikansk författare och präst, som studerat yogans väg från Indien till USA under 1900-talet konstaterade nyligen att mångfalden av stilar och bakomliggande intentioner är en av de definierande egenskaperna hos den moderna yogan.

” Yoga betyder olika saker för olika människor, den har ett brett spektrum av applikationer och kan legitimt presenteras i en mängd olika format och sammanhang, I själva verket är yogans anpassnings-förmåga en av dess största styrkor, skrev han i ett inlägg.”

Mark Singleton, yogaforskare som undervisar vid St Johns College i Santa Fe, New Mexico, konstaterar att många av de inflytelserika pionjärerna inom den moderna hathayogan insisterade på att framställa yogan som en icke-religiös, demokratisk och sekulär disciplin, och de visade stor motvilja mot samman-blandningen av yoga med religion. Detta är, enligt skolledningen i Encinitas också förenligt med den för barnen anpassade Astangayoga som lärs ut till eleverna.

” Vi undervisar inte i religion. Vi lär ut ett vanligt fysiskt fitnessprogram som råkar innehålla yoga. Det är en del i vårt övergripande wellness program och de allra flesta elever och föräldrar stödjer detta. sade rektor Timothy Baird i en intervju.”

Många anser att fysiskt och mentalt välbefinnande är lika viktigt för barnen som deras intellektuella utveckling och yogan svarar väl mot dessa behov. Modern forskning visar att yoga har en positiv inverkan på barns koncentrationsförmåga, fysiska hållning, hälsa och beteende. Andra amerikanska yoga-i-skolan program så som t.ex. det Washingtonbaserade www.YoKid.org får mycket beröm av både lärare och föräldrar.

Många lärare och forskare hävdar att yoga naturligtvis kan utövas i samklang med någon form av religion, att den är mångsidig och flexibel nog att anpassa sig till olika situationer och miljöer.

” Det finns många skäl till varför människor tränar yoga, Väldigt sekulära, praktiska, kroppsorienterade människor i ena änden, några av de mest andliga människorna på planeten i den andra – och alla däremellan, alla kan utöva yoga. Den tjänar alla olika ändamål eftersom yoga är en universell kunskap, säger Philip Goldberg.”

Rättegången mot skolorna i Encinitas började den 20/5. En av föräldrarna anlitad expert, dr. Candy Brown hävdade inför rätten att Astangayoga var den mest religiösa formen av yoga och sade att enligt hennes uppfattning så var yogaträningen i skolan del i en konspiration för att lura in eleverna i ett religiöst utövande.

”Yoga finns, som tidigare sagt med som del av många olika religioner – men religion finns inte med som del av det sant yogiska, menar yogaläraren Göran Boll.”

Vad tycker du om detta?
Kommentera gärna dina tankar och reflektioner i detta ämne och på denna text här nedanför.

Texten kommer från Göran Boll och publicerades i nummer 4 2013 av MY’s nättidning MediYoga Magazine.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.