”Yoga har räddat livet på mig”

Yogaläraren Ullis Karlsson – Jag har fått mycket mer livskraft och livsglädje i mitt liv, sedan jag började med Holistisk yoga. Bokstavligt talat har yogan räddat livet på mig. Skulle inte yogan funnits hade jag begått självmord när jag mådde som värst. Idag är yoga mitt sätt att ta hand om mig själv i den här ganska ytliga och snabba världen vi lever i. Ett sätt för mig att hitta hem till mig och vad som är viktigt och komma ifrån det här prestationssamhället, säger Ullis Karlsson, yogalärare och yogaterapeut i Stockholm.

Ullis vet hur det är att må dåligt vara sjuk, deprimerad, självmordsbenägen, ha ätstörningar, stress symptom, inte kunna sova och lida av undertryckta känslor och självhat.
Sedan hon var 17 har hon mått dåligt och under åren som kom efter det mådde hon allt sämre och sämre. För Ullis var det hennes extremt högra inre krav på sig själv i kombination med mycket känslor av ensamhet, isolering och ett ständigt självförakt och självhat som  gjorde att hon hela tiden piskade sig själv.

Yogaläraren Ullis Karlsson– Jag levde hela tiden med en känsla av att jag inte är bra. Att jag borde anstränga mig lite mer. Detta kände jag hela tiden. Jag kompenserade min låga självkänsla med ett högt självförtroende. Att jag var bra när jag presterade, GJORDE  något. Det värsta var sömnstörningarna, berättar Ullis. Hon sov bara en kvart i taget per natt och var aldrig nere i djupsömnen.
– Mina drömmar handlade bara om blod och flykt. Jag rycktes hela tiden ur min lätta och oroliga sömn. Hjärtat rusade, jag hade blodsmak i munnen och nätterna präglades oftast av fullständigt panik. Ju sämre jag sov desto mer aktiviteter gjorde jag på dagarna, stressade runt på gym varje dag för att hantera stress och ångest. Jag var i ett ständigt görande. Till sist hade jag målat in mig själv i ett hörn. Jag var så kontrollerad och missnöjd. Med mig själv. Med livet. Jag var som en vulkan. Det pyste i mig men jag visste inte var det var, säger hon.

Yogaläraren Ullis KarlssonEn natt hände det något. På första natten på flera år drömmer hon om något annat än blod, våld och flykt, nämligen olika yogapositioner.
Morgonen därefter fick hon ett mail om medicinsk yoga, det var början på en ny riktning i livet. Hon började en utbildning och återupptog sin egen yoga. Ullis är inte ny på yogamattan utan har varit yogalärare i 20 år. Hon lärde ut yoga men praktiserade inte själv. Prioriterade inte sig själv.
– Jag kunde plötsligt ”se ljuset i tunneln”. Jag började yoga allt mer och mer, åkte på meditationsretreat ( Vipassana retreat där man mediterar i fullkomlig tystnad i 10 dagar) och där insåg att det inte var JAG som var sjuk utan mitt beteende som var väldigt sjukt .

Yogaläraren Ullis KarlssonUnder Mediyoga utbildningen träffade hon Ulrica Gulz.
– Det var som att komma hem när jag fick prova hennes yoga. Hem till mig själv. Jag började se nyanser i mitt liv och hos mig själv, och tänkte att det här är det jag letat efter hela mitt liv. 
För två och ett halvt år sedan sa hon upp sig från jobbet som förskollärare för att satsa på yogan.
Det var väldigt läskigt och utmanande som ensamstående mamma varannan vecka, att kapa sin ekonomiska ”livlina”, men hon kände att hon inte kunde säga att andra skulle leva utifrån sitt hjärta och sedan inte göra det själv. Hon ångrar inte det beslutet en enda dag.

Ullis driver sedan dess sin yogastudio Plainyoga som ligger i Abrahamnsberg, Bromma, cirka 15 minuter från stan. Som även blivit utnämnd som en av de 12 bästa yogastudiosarna i Stockholm av alltomstockholm. Hon gör yogaskivor och yogaresor, och undervisar på olika företag och skolor i Stockholm.

Vill du veta mer om eller yoga med Ullis?
På hennes hemsida plainyoga.se kan du läsa mer

Tips på fler liknande artiklar:
”Yogan fick henne att fungera som mamma igen”
”Fibroyoga kan ge fantastiska resultat”
”Året företagare i Kungsör – Yogaläraren Ulrica Gulz”

Previous articleYogakonventet: Grattis Lotta & Linnea
Next articleKan yoga sätta igång kraftiga reaktioner?