Får man hitta på en egen yogaform? Yogan som har sina rötter minst fem tusen år tillbaka med många yogis som undanhållit sig allt materiellt och mediterat i avlägsna grottor i åratal. Den heliga yogan, som med sina speciella rörelsemönster har utarbetats av upplysta gurus.
Frågar man Josephine Selander, så är svaret ja. Hon har själv tagit fram en egen yogaform och kom nyligen ut med sin tredje bok, ’Yoga från insidan’ om denna form av yoga, Viryayoga.
Jag träffar Josephine under den lunch som anordnas för att fira det senaste boksläppet. Hon berättar hur hon en dag för många år sedan tog hjälp av sin vän Malin Flinck som är naprapat för att ta fram en yogaform som skulle kunna utföras utan risk för skador.
Ett nytt system skapades
Det var vännen som kom till Josephine, som på den tiden undervisade i ashtangayoga, och sade till henne att hon inte ville se sina klienter skadade efter att ha gått hennes kurser. Tillsammans satte de sig ner och tog alla yogaövningar de kände till för att dela upp dem i tre högar. Första högen var för nivå ett, med enklare och mindre krävande övningar, nivå två med högre svårighetsgrad, och nivå tre, med de mest avancerade övningarna. Syftet var att utifrån dessa övningar bygga fram system med övningar som stärkte kroppen utan att överbelasta lederna. Därmed bannlystes lotusställningen.
Yoga som ett äventyr
Josephine visar stolt upp sin bok och berättar hur hon under de lärarutbildningar hon leder betonar vikten av att yogan är ett lekfullt äventyr. Hon vill ta bort prestationsångesten från yogan, så att den som utövar den har möjlighet att göra yoga utan att känna att det behöver ske någon större förändring i livet. Hon berättar hur det för många behövs en lättsammare inställning till yogan, där det inte spelar någon roll vad man gör för kostval, vad man har för färg på kläderna eller vid vilken tid på dygnet man väljer att göra yoga. Jag frågar henne vad det är som gör yogautövandet så roligt, och till det äventyr som hon beskriver det som, och hon svarar att det är en upptäcktsresa i sig själv och sin kropp och ett sätt att leka med denna tillgång – kroppen.
Yoga från insidan
Jag tittar på bilderna i boken och tycker de ser ut att vara yoga såsom jag känner den, med de välkända övningarna, även om det intill varje beskriven övning finns minst ett alternativ till hur övningen kan utföras för den som har svårt att göra övningen fullt ut.
Får man hitta på en egen yogaform?
Jo. Jag tror nog det. Efter att ha pratat med Josephine så har jag inte känslan av att hon har brutit någon uråldrig tradition – hon har snarare utvecklat den och tagit hjälp av den medicinska kunskap som är känd idag, för att yogan ska följa med tiden och människan i dagens moderna samhälle.
Skribent: Mandella Bjerking-Raeder