Home Frågor & SvarFråga läkaren Yoga för nervsystem & fötter?

Yoga för nervsystem & fötter?

by Erik Myrberg

Fråga yogaläraren och läkaren Erik MyrbergFRÅGA:

Hej!

Har problem med mina fötter efter ett flertal operationer. Det är nerver i fötterna som spökar och jag har svårt att stå längre stunder. Har hittat hormonyoga som passar mig utmärkt med mest sittande positioner. Finns det något mer att göra som gagnar just nervsystem och fötter?

Med vänlig hälsning, Birgitta


SVAR:

Hej!

Utan att veta mer om just dina problem så är det väldigt svårt att svara på din fråga. Du skriver så vagt att jag inte kan ge dig några råd. Om nerver är i kläm är det ju en sak, och om de är skadade på andra sett, eller om det är blodcirkulationen som gör att du får nervsmärta är det en annan sak. Är du avdomnad eller gör det ont? Är det att du har dålig proprioception (muskel- och ledkänsel) i fötterna eller att muskler förlamats av att man skurit av nerver som gör att du säger att ”nerver spökar”?

Fråga din operatör, vårdcentralsläkare eller sjukgymnast om det är något du inte får göra. Därefter, leta upp något du trivs med! En välutbildad yogalärare i någon yogaform med fokus på alignment, linjering, kan ju ge dig massa varianter på ställningar. Meditation, andningsövningar (pranyama) och liknande fungerar ju också, medicinsk yoga görs oftast liggande. Om du vill göra mer fysisk yoga rekommenderar jag privatlektioner först.

Om det är smärta som är ett problem så är avslappning, träning, andningsövningar alla bra för att lindra smärta. Smärta är något som sitter i huvudet, alltid. Den beror inte alltid på en skada, utan kan lika gärna bero på att smärta liksom fortsätter vara kvar i nervsystemet utan att kunna gå över. Då behöver man liksom omprogrammera sig.

Kom ihåg att det är du som bestämmer, ditt välmående som är första prioritet, och att din känsla ska vara guide.

Hälsningar Erik Myrberg, läkare och yogalärare

Du kanske också gillar:

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer