Yoga för dig som har svårt att sova & är stressad

Har du svårt att sova? Här ger Ullis sina bästa yogastipsÄltar, grubblar, eller ligger du och funderar på det som sagts eller inte sagts under dagen? Yogaläraren Ullis har haft sömnproblem i större delen av sitt liv. Här delar hon med sig av sin bästa yogaövning och tips till dig som har svårt att somna eller som känner dig stressad.

Mitt främsta råd är att se över din livsstil. Alla våra stressymtom beror på olika obalanser, och många är stressade p.g.a av de val vi gör i vår vardag. Jag är sjukgymnast i botten, där pratar man mer om sjukdomar, symtom och ohälsa.

Inom yogan pratar vi om obalanser. Jag tycker att vi lever i ett ganska obalanserat och ogrundat samhälle. Det mesta ska gå snabbt och vara ytligt. Det finns en prestation i allt vi gör och mycket fokus ligger på pengar, status, och hur vi ser ut. Hela tiden ett GÖRANDE, och inte så mycket VARANDE. Vi ger oss ofta inte möjlighet för återhämtning och vila. T.e.x anses det fortfarande på många arbetsplatser som ”duktigt” att jobba fast man känner sig sjuk eller hängig. Vi är inte tränade i att lyssna på kroppens signaler, alternativt att vi struntar i dem och bara ”kör på”.

Det skapar obalanser, och en inre stress som på sikt kan leda till sjukdomar och ohälsa. Vi får även så mycket intryck varje dag som ska bearbetas av våra inre organ. Våra kroppar och system är inte byggda för denna mängd information. Det sliter på kroppen. Informationen ska hela tiden bearbetas och väljas av våra inre organ. Vilka impulser som man ska sortera och välja bland. Vilka ska jag reagera eller agera på? Jag tror att många blir sjuka på grund av våra livsval. Vi behöver fråga oss själva: vad behöver jag för att må bra och hur vill jag leva? Vad äter jag? Hur lever jag? Hur bor jag? Vilket jobb jag har. Vad vill och behöver jag?! Det är viktiga frågor.

Yogaövning för dig som har svårt att sova
En övning som har hjälpt mig är en suficirkel där jag har intentionen vid sittbenen.
Så här gör du: 
Sitt bekvämt med benen i kors och dra ner energin och tankarna ner till sittbenen. För ditt fokus vidare ner till moder jord. Släpp all din stress, oro och sömnlöshet ner till moder jord. Som ett barn som tankar närhet och trygghet hos moder jord. Man kan sitta i mörkret med stängda ögon. Som att man borrar sig själv in och ner till moder jord.

Vill du komma i kontakt med eller yoga med Ullis?
Ullis jobbar som lärare och terapeut i yoga, och har sin studio i Bromma www.plainyoga.se

Fler inlägg där Ullis är med:
”Yogan har räddat livet på mig”
”Holistik hormonyoga – sinnlig, kvinnlig och mjuk”

Previous articleJulklappstips för yogisar: prenumeration på yogatidning
Next articleVad har yogisarna på julbordet?