Yoga blir allt större på Gotland

0
21

Yogatrenden sprider sig i Sverige. De senaste åren har den även sträckt sig till Gotland. Numera finns yoga tillgängligt runtom på ön och i Visby finns två yogastudior. En av dem är Lila Shala.

Vid tredje solhälsningen introduceras mjölksyran i armarna när vi står i hundens position eller Adho Mukha Shvanasana. Instruktören kommer fram och trycker lätt på ryggslutet så att vikten på armarna lättar. Långsamt rör vi oss upp och ned, vrider och viker, balanserar och lyfter ben och armar. Varje rörelse är synkroniserad med andningen. Sara Granström vägleder oss genom traditionell Hathayoga.

Oas för yogafantaster
I en källarlokal i Lännaområdet gömmer sig denna oas för yogafantaster. Lila Shala öppnades sommaren 2009 av de etablerade instruktörerna Sara Granström och Mariancila Kim. Båda härstammar från Stockholm men Mariancila hade redan då anknytning till Gotland när hon föreslog iden till Sara om att öppna studio i Visby. Hon har ett hus i Rute och drev då ett friskvårdsprojekt i Alskog. De var båda utbildade inom traditionell yoga och hade samma grundtanke om vad de ville skapa och förmedla.
Kunderna är främst kvinnor i blandade åldrar men även en del män vågar sig på den mest fysiska yogaformen Ashtanga. Maria Björkman, en av eleverna på Hathayogan berättar att det är lugn och smidighet som får henne att fortsätta efter fem år.

Enkelt och familjärt lockar
Att försörja sig på yoga är inte det enklaste. Både Sara och Mariancila pendlar fram och tillbaka till Stockholm för att hålla klasser och workshops för att få det att gå ihop.
– Att undervisa yoga på Gotland är annorlunda, säger Sara. Det blir en mer familjär mentalitet. Folk känner varandra sedan tidigare. En annan fördel är att det går snabbt att ta sig hit, vilket är speciellt bra för morgonklasserna som kan vara svårt att locka folk till i storstäder.

Yogan gav henne ny insikt

För Sara var det helhetskänslan efter träningen som fick henne att fortsätta i början. Den gav henne en annan syn på vad hälsa handlar om och att sinnet har lika stor betydelse som kroppen. Yoga kan beskrivas som en spegelbild av var man befinner sig i livet just nu. En bra yogalärare tycker hon är en person som aldrig slutar att vara elev själv och som förhåller sig ödmjuk till yoga-processen både hos sig själv och hos eleverna.

Behandlingar från Asien
Lila Shala erbjuder även behandlingar som Kinesisk akupunktur, Shiatsu och Ayurvedisk konsultation. De har alla ursprung från Asien med samma syfte; att återvända till sin naturliga grundstruktur.
– Vi är en del av naturen, det går aldrig att komma ifrån, säger Sara och menar att sjukdom uppstår när människan förflyttas för långt från den.

Fakta:
Lila Shala betyder ”Livets skola”
Grundades sommaren 2009 av Mariancila Kim och Sara Granström
Plats: Humlegårdsvägen 7, Visby
Utbud: Hatha- och Ashtangayoga. Till våren 2011 även Gravidyoga.
Emellanåt helgworkshops med gästlärare från fastlandet
Behandlingar: Kinesisk akupunktur, Shiatsu och näringsrådgivning

Previous articleRecept på Raw Pizza
Next articleYogafestivaler sommaren 2011
Jag fann yogan i LA där jag bodde i fem år. Sedan dess har intresset bara vuxit och i våras återvände jag till LA för att göra min teacher training på Yogaworks. Jag har utövat yoga i sex år och slutar aldrig fascineras över hur utmanande praktiken är, men även hur oerhört mycket den ger. Jag gillar alla möjliga former av yoga men Anusara passar mig bra just nu och Jivamukti är riktigt häftigt. När jag inte yogar, frilansar jag som journalist bland annat på tidningen Hälsa och är även massageterapeut.