Yin yogan är på frammarsch, säger författaren och yogaläraren Elisabeth.
Elisabeth Erlandsson Kaufmann

– Det finns så mycket yang i det dagliga livet idag, så mycket intryck och stress. Ännu fler människor kommer att upptäcka hur yin yoga hjälper dem att komma till ro och vila i sig själva, samtidigt som de blir mjukare och minskar smärta, säger Elisabeth Erlandsson Kaufmann som har kommit ut med boken: Lilla positionsboken : över åttio yin yogapositioner visade och beskrivna.

Lästips: Här är tre yin yogaövningar för dig som har ont eller har spänningar i ländryggen från boken.

Varför skrev du en bok och vad hoppas du att den ska ge läsarna?

– Jag skrev den bok jag själv saknade: en lättöverskådlig uppslagsbok med ett stort antal yin yogapositioner, med tydliga bilder och beskrivningar av hur man kommer in i yogapositionerna, hur de verkar och hur de kan varieras. Jag hoppas boken ska hjälpa läsarna att sätta ihop varierade yin yoga pass. Boken används också som positionsuppslagsbok i mina yin yogalärarutbildningar.

Hur kom du i kontakt med yin yoga?

– Under min tid som hatha yoga-lärare väcktes min nyfikenhet genom artiklar och böcker om yin yoga. Så småningom började jag själv hålla vissa positioner längre och med ett passivt, mottagande förhållningssätt.

Minns du ditt första möte med yin yoga?

– Det var som sagt i artiklar och böcker jag läste, samt i mina egna yogapass. Jag övergick mer och mer till att hålla vissa sittande och liggande yogapositioner (till exempel Sittande framåtböj och Liggande ryggradsvridning) i flera minuter med avslappnade muskler. Det var underbart! Och så snart jag fick se att Magdalena Mecweld börjat hålla yinyogalärarutbildningar i Sverige, vilket var år 2013, anmälde jag mig. Efter yinyogalärarutbildningen hos henne har jag vidareutbildat mig hos flera internationella yinyogalärarutbildare, som Sarah Powers, Bernie Clark och Paul Grilley. Förra året grundade jag Arboga Yinyogaakademi och blev aktiv i Fascia Research Society.

Varför fastnade du för yin yoga?

– När jag yinyogifierade min hatha yoga njöt jag av att få sjunka in i mig själv och meditera i positionerna. Jag märkte också hur jag blev mjukare när min bindväv sakta drogs ut. Det var skönt att känna den här passiva tänjningens påverkan på min kropp. Dessutom gjorde mig yinyogan lugn. Varje position hjälper mig komma i kontakt med min kropp och är som en minimeditation för mig. Därutöver har den energimedicinska aspekten blivit allt viktigare för mig och så är jag oerhört fascinerad av alla nya rön om fascian och hur den påverkar vår hälsa.

Hur tror du att framtiden ser ut för yin yoga?

– Yin yogan är på frammarsch. Det finns så mycket yang i det dagliga livet idag, så mycket intryck och stress. Ännu fler människor kommer att upptäcka hur yinyogan hjälper dem att komma till ro och vila i sig själva, samtidigt som de blir mjukare och minskar smärta. I takt med att fasciaforskningen ständigt går framåt kommer också fler människor att bry sig om sin fascia – och då är yinyogan ett fantastiskt verktyg.

Vill du lära dig mer om yin yoga?

Elisabeths nästa yinyogalärarutbildning äger rum 1-8 augusti på Asphyttan Metta House. Läs mer på asphyttanmettahouse.se
Elisabeth driver företaget Yoga Productions och Arboga Yinyogaakademi. Hon har grundkurser, fördjupningskurser och lärarutbildningar i yinyoga. Du kan läsa mer om hennes verksamhet på www.yogaproductions.sewww.ayya.se och conferenceyoga.se.