Vilket yogapass passar för dålig balans och vid utmattning?

Hej Ulrica,

Har från och till fått problem med balansen och fumlighet. Har även fått symtom som liknar de som ofta förekommer vid fibromyalgi. Orsaken till att jag fått detta är på grund av utmattningssyndrom. Jag undrar om det finn något särskilt yogapass som skulle passa för detta? Mvh,  Anita

Hej, Anita!
En ”orsak” kan vara att balansen mellan höger och vänster kroppshalva har påverkats och att du därför har tappat ditt ”centrum”. Om du tänker dig att du har en mittlinje som, när man är i balans, går längs kroppens fram- och baksida, över näsan, bröstbenet, naveln osv. När man inte är i balans kan den förskjutas så att den går snett genom kroppen, eller ibland blir den krokig. Detta är vanligt bland utmattade och fibromyalgiker bland annat. Det är inte säkert att man upplever det själv innan man har börjat uppmärksamma det närmare.

Kanske upplever du att dina kroppshalvor känns lite olika?
En kan kännas tung, den andra lätt, en kall den andra varmare, en kantig, den andra mjuk, en
har mer värk osv HUR man benämner olikheterna är helt individuellt, så fastna inte i mina förslag.

Holistisk Yoga kan återställa balansen
Holistisk Yoga är en metod för alla, men är särskilt utformad för kronisk smärt- och stressproblematik och bland annat vikten av att återställa balansen mellan höger och vänster sida betonas där. Det finns 11 olika guidade yogapass på cd och framför allt ett, som heter ”Sängyoga”, arbetar på balansen höger/vänster och på att återställa mittlinjen och hitta tillbaka till sitt centrum. Det är ett helt igenom liggande yogapass.

”Sucka och gäspa för syre och livskraft”
Jag har i mitt arbete med yoga och stress och smärta noterat effekt på de symptom som du talar om med hjälp av arbetet med bland annat höger/vänster kroppshalva. Jag rekommenderar även att du suckar och gäspar så mycket du kan – trötta, ”fumliga” kroppar behöver massor med syre och livskraft. Det finns även fler cd-pass som kan ge dig hjälp och du behöver inga förkunskaper för att kunna förstå och utföra passen, det är bara att börja! Allt är varsamt, mjukt och lugnt och du kan helt anpassa efter din förmåga! Du kan beställa cd-pass och läsa mer på www.holistiskyoga.se där finns även länkar till utbildade lärare i Holistisk Yoga.

Varmaste AOM
Ulrica Gulz, Shanti Yoga & Kultur, Västerås
shantiyoga.se
holistiskyoga.se

Previous articleCancerpatienter påverkas positivt av daglig yoga
Next articleYogalärare och yogacenter – vi söker sommarerbjudanden