Vilken yogalärarutbildning ska jag välja?

0
77
Vilken yogalärarutbildning ska jag välja?

Yoga-stranden-nerjaFRÅGA:

Hej Leia!

Jag heter Stina och är 24 år gammal. Jag har länge älskat yoga, och utövat det ganska mycket i perioder. Inom mig har jag en dröm om att kunna leva på att lära ut yoga/meditation, men jag vet bara inte riktigt hur jag ska gå till väga, och var jag i så fall skulle utbilda mig.

Jag läste om Teacher Training Course på Sivananda Yoga Vedanta – men dels är det ju rätt dyrt, dels är jag rädd att jag inte är tillräckligt ”duktig” för att börja en lärarutbildning direkt. Tänker att jag kanske skulle vilja bo ett tag på ett ashram innan och träna innan jag börjar på utbildningen. Det jag undrar är alltså:

1. Hur van yoga-utövare behöver man vara för att börja på en lärarutbildning som den på Sivananda?
2. Var har du utbildat dig? Vad rekommenderar du?
3. Tror du att jag bara skulle kunna åka till typ Rishikesh och bo/jobba på ett ashram där?

Tusen tack på förhand, Vänliga hälsningar Stina

SVAR:

Hej Stina,

Tack för ditt mail och vilken underbar dröm du har! Ska försöka ge lite tips här efter mina erfarenheter. Jag har ju gått Sivanandas yogalärarutbildning i Indien och har skrivit skrivit om det tidigare, se ”Hur är Sivanandas yogalärarutbildning i Indien?” Se även ”Bilder från Sivandas ashram i Kerala”

1. Du kan absolut gå den utbildningen. Den är väldigt grundläggande och när jag gick den så var det många som var helt nybörjare inom yoga. Jag tycker man ska se en yogalärarutbildning som en grundutbildning i yoga snarare än något som gör en redo att undervisa. Även om en del gör det. Tyckte det var galet hur de kunde göra det efter Sivanandas utbildning. Men det finns ju de som går en helgkurs i Poweryoga och börjar undervisa efter det också. Så då är det ju en månadslång kurs mycket bättre. Men för att bli en bra yogalärare krävs mycket mycket mer, både erfarenhet och kunskap. Men det är mina personliga åsikter och erfarenheter. Jag har alldeles för höga krav på mig själv har jag hört =)

2. Det viktigaste är att bestämma dig för vilken sorts yogastil du vill undervisa i och hitta en yogalärare som du gillar. Så mitt bästa råd: prova dig fram.

Jag har gått några olika yogalärarutbildningar. Först gick jag Livsyoga hos Thomas Frankell ett halvår men det passade inte mig just då. Sedan gick jag en tvåårig yogalärarutbildning hos Göran Boll i Kundaliniyoga i Stockholm, varav hos Wiveca Hjalmarsson i Göteborg ett halvår. De flesta kundaliniyogalärarutbildningar har kortats ner nu och är bara ett år nu. Tycker det är synd för att bli en bra yogalärare handlar så mycket om egen praktik, och det fick man väldigt mycket här. Ja, eller i alla fall två års daglig praktik. Det var en väldigt bra början. Annars skulle jag supervarmt rekommendera en tvåårig kundaliniyogalärarutbildning om du vill satsa på personlig utveckling och undervisa i det.

Sedan har jag också som sagt gått Sivanandas månadslånga kurs i Indien som du funderar på. Skulle nog först rekommendera att bara bo på ashramet en månad och prova på det. Då får man ju vara med på klasserna och se om du vill undervisa den stilen. Deras första kurs är ju en månad, den är väldigt basic skulle jag säga. Men många som jag gick med började undervisa efter den kursen. De har ju även påbyggnadskurser. Man får inte lära sig någon biomekanik, och hur man kan modifiera ställningarna efter olika kroppar, utan mer traditionell hatha yoga. Det finns säkert bättre lärare än vad vi hade men jag fick ofta svaret: “det är så vi gör i denna traditionen”, inte varför.

Har även gått utbildningar i Anusarayoga som jag också varmt rekommendera.r En sak som skiljer från Sivanandas är att det oftast blev mycket diskussioner kring saker och ting, så fort någon ifrågasatte något, vilket hände ofta, så uppmuntrades det. Det var aldrig någon som sa ”det är bara så vi gör, det sa vår mästare”. Det är ju lite mer västerländskt på så sätt att man modifierar och ändrar efter olika personer och deras kroppar. Det är min erfarenhet! Så ska du undervisa vinyasa rekommenderar jag dig en lärare som går in på biomekanik och har erfarenhet av att hur man kan modifiera ställningarna och så.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är också hur många deltagare det är i kursen. Under Sivanandas lärarutbildning är det ofta väldigt många elever, vi var nog 160 stycken, och läraren sågs liksom mer som en “guru” än som en av oss. I Sverige kanske man käkar lunch eller tar en kaffe och pratar tillsammans. Det gjorde man inte där. Han var liksom inte “med” oss elever något. Det skapar ett visst avstånd och gör att det blir svårare att ställa frågor, något som behövs för att man ska lära sig mycket också.

3. Ja. Kan varmt rekommendera dig att vara volontär på ett ashram. Då kan du prova dig fram och se vilken yoga som passar dig och vilket center som du trivs på. Exempelvis på Sivananda så är det ju olika lärare som har de olika lärarutbildningarna också.

Så, min slutsats är att jag rekommenderar dig att bo på ashramet en månad utan att gå utbildningen. Då får du en bra inblick i om just Sivanandayogan är något som du vill fördjupa dig i och hitta bra lärare som du gillar. Är du i Rishikesh och har möjlighet kanske du kan prova lite olika ashrams. Yoga, yoga, yoga. Tills du vet svaret.

Stort lycka till! Hör gärna av dig framöver och berätta hur det gick.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.