Vilken yogaform ska jag börja med?

0
5
Vilken yogaform ska jag välja?

Vilken yogaform ska jag välja?Hej

Jag blir inte klok på vilken form av yoga jag ska börja med….

Behandlas med medicin efter en bröstcancer och den gör mig överviktig, stel i leder och musklerna och öm i kroppen. Tänkte att yoga kunde vara en bra form. Behöver bli smidigare, tappa vikt och överhuvudtaget träna.

Tacksam för tips. Jag bor i norra Stockholm

/ ak

 

Hej!

Fysisk aktivitet har bevisat god effekt på smärta, i de flesta fall, men inte riktigt alla typer för alla människor. Jag kan naturligtvis inte ge dig någon medicinsk rådgivning eftersom jag inte vet exempelvis vilken medicin du får. Om inte din läkare eller sjuksköterska har sagt något är motion dock bra för dig.

Undvik viktuppgång och att hänga i lederna

För att undvika viktuppgång är det mest effektiva någon typ av yoga som inte är alltför passiv, Yin-yoga är alltså inte att föredra i ditt fall. Det är antagligen ogynnsamt med en yoga där man liksom hänger passivt i ledbanden, särskilt om du får cellgiftsbehandling. Välj istället någon form där du känner att du aktiverar musklerna när du utövar. Det märker du när du går dit.

I övrigt får du helt enkelt fråga dig och pröva dig fram såhär:

– Välj gärna en sammanhängande kurs om du är nybörjare.

– Välj yoga som du faktiskt kommer gå på, och inte är för långt bort.

– Välj I första hand en yogalärare med åtminstone 200 h utbildning.

– Välj bort eventuell yoga som får dig att må sämre mentalt eller fysiskt när du går därifrån.

Läraren och formen som först passar dig kanske kommer att ändras. Vår yoga skiftar när livet förändras. Kanske vill du exempelvis ta det lugnare I början om en medicin gör dig illamående, och sedan välja en mer fysiskt krävande form för att bygga styrka, stabilitet och gå ner i vikt, lyssna på dig själv!

Lycka till!