Ibland orkar man inte äta en hel dessert, men känner ändå att något litet och sött hade suttit finfint till kaffet. Då är dessa små mintchokladpraliner från boken: Hjälp! Veganer på middag ett utmärkt val.
OBS! Kräver silikonpralinform.
Ingredienser (12—16 praliner):
200—250 g mörk choklad, 70 % av hög kvalitet
ca 5 droppar pepparmintsarom ca 0,5 dl växtgrädde
Så här gör du:
– Börja med att göra pralinskalen genom att smälta 150–200 g av chokladen i en bunke i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Snabbtemperera chokladen med hjälp av en slickepott genom att röra om och vända upp chokladen i luf- ten och sakta låta den rinna tillbaka ner i bunken. Upprepa tills den nått 28–30 grader.
– Fyll en silikonform med chokladen och se till att hela insidan på formen är chokladtäckt.
– Låt stå i ca 10 sekunder. Vänd sedan formen upp och ner och håll över bunken så att chokladen rinner av tillbaka ner i bunken.
– Skrapa bort överflödig choklad från toppen av silikonformen med en degskrapa eller liknande.
– Ställ in skalen i frysen i 5–10 minuter.
– Droppa ner pepparmintsaromen i bunken med den överblivna chokladen.
– Häll i grädden och rör om tills du får en jämn smet.
– Ta ut skalen ur frysen och klicka ner mintchokladsmeten i formarna med två små teskedar. Fyll så att du har 1,5– 2 millimeter utrymme kvar på toppen och jämna ut fyllningen.
– Smält och temperera resten av chokladen som tidigare.
– Ta ut pralinerna ur frysen, bred över den smälta chokladen och skrapa bort överflödig choklad. Skrapa så jämnt som möjligt och säkerställ att det inte finns några hål.
– Ställ tillbaka i frysen i ca 5 minuter. Ta ut pralinformen ur frysen och tryck försiktigt ut pralinerna på ett bakplåtspapper eller liknande.
– Tid ca 50 minuter
Receptet kommer från den aktuella boken Hjälp! Veganer på middag. Mat för vardag och fest av Linda Andersson Hafner.
Finns på adlibris för 138 kr