Veganska chokladpraliner från boken: Hjälp! Veganer på MiddagIbland orkar man inte äta en hel dessert, men känner ändå att något litet och sött hade suttit finfint till kaffet. Då är dessa små mintchokladpraliner från boken: Hjälp! Veganer på middag ett utmärkt val.

OBS! Kräver silikonpralinform.

Ingredienser (12—16 praliner):
200—250 g mörk choklad, 70 % av hög kvalitet
ca 5 droppar pepparmintsarom ca 0,5 dl växtgrädde

Så här gör du:
– Börja med att göra pralinskalen genom att smälta 150–200 g av chokladen i en bunke i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Snabbtemperera chokladen med hjälp av en slickepott genom att röra om och vända upp chokladen i luf- ten och sakta låta den rinna tillbaka ner i bunken. Upprepa tills den nått 28–30 grader.
– Fyll en silikonform med chokladen och se till att hela insidan på formen är chokladtäckt.
– Låt stå i ca 10 sekunder. Vänd sedan formen upp och ner och håll över bunken så att chokladen rinner av tillbaka ner i bunken.
– Skrapa bort överflödig choklad från toppen av silikonformen med en degskrapa eller liknande.
– Ställ in skalen i frysen i 5–10 minuter.
– Droppa ner pepparmintsaromen i bunken med den överblivna chokladen.
– Häll i grädden och rör om tills du får en jämn smet.
– Ta ut skalen ur frysen och klicka ner mintchokladsmeten i formarna med två små teskedar. Fyll så att du har 1,5– 2 millimeter utrymme kvar på toppen och jämna ut fyllningen.
– Smält och temperera resten av chokladen som tidigare.
– Ta ut pralinerna ur frysen, bred över den smälta chokladen och skrapa bort överflödig choklad. Skrapa så jämnt som möjligt och säkerställ att det inte finns några hål.
– Ställ tillbaka i frysen i ca 5 minuter. Ta ut pralinformen ur frysen och tryck försiktigt ut pralinerna på ett bakplåtspapper eller liknande.
– Tid ca 50 minuter

Hjälp! Veganer på Middag

 

Receptet kommer från den aktuella boken Hjälp! Veganer på middag. Mat för vardag och fest av Linda Andersson Hafner.
Finns på adlibris för 138 kr

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.