Yogaläraren Mandella. Foto: Lisa Ferneman

Mandellas historia om hur yoga hjälpte henne ur ätstörningar och självdestruktivitet har dokumenterats massor med gånger. För henne betyder yoga samklang mellan henne själv och livet, närvaro och förankring i kropp, tankar och känslor. Här delar hon med sig av yogan i sitt liv, vad yogan betyder för henne, hur hon gör för att behålla balansen i livet och hur hon lever yoga i vardagen.

Mandella Bjerking-Raeder
Yrke: yogaterapeut, föreläsare, danslärare och scenkonstproducent
Stad: Stockholm
Yogastil: Terapeutisk vinyasayoga och yinyoga
Vart kan man yoga med dig: Öppna klasser håller jag på Inbalance vid Mariatorget
Favoritposition just nu: Adho Mukha Svanasana ligger mig väldigt varmt om hjärtat
Senaste bok eller film: Senaste film var nog ”52 Tisdagar” och just nu läser jag en massa körkortsteori 🙂
Hemsida: Yogamandella.se
Facebook: YogaMandella

Hur kom du in på/började med yoga?
Jag såg att de testade yoga på Fame Factory 2004 och tyckte att de såg så harmoniska och roskindade ut efteråt att jag ville testa. För mig såg jag det som något att få göra med kroppen då ja under den tiden inte hade fysik nog att dansa som jag alltid gjort annars. Ett halvår senare började jag i yogaterapi och har sedan dess varit beroende, på gott och ont.

Vad betyder yoga för dig?
Samklang mellan mig själv och livet, närvaro och förankring i kropp, tankar och känslor.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
Det där brukar variera, men senaste månaderna har jag tänkt ” lev livet till max” flera gånger. Gör det läskiga, våga vara livrädd om det innebär en chans att få smaka mer på vad du vill uppleva.

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?
Jag yogar, helst varje morgon. Jag dansar tillsammans med mina danselever. Jag sjunger i duschen. Jag pratar med mina vänner. Jag tittar på film. Jag äter popcorn. Jag cyklar i regnet. Jag tar mig ut tidigt om söndagsmorgnarna, ser solen mellan träden, frosten i gräset och ångan upp från sjöarna. Jag bollar projektidéer med människor med samma driv till förändring i samhället som jag.

YogamandellaHur yogar du utanför mattan?
Jag uppmärksammar så gott jag kan när jag håller på att gå efter rädslor för att istället tänka en gång till och våga följa hjärtat.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Yoga kan påverka ditt liv, men det är inte ditt liv. Ingen kommer straffa dig om du inte yogar enligt instruktionerna. Ordet yoga betyder att förena och genom att bli närvarande i kropp, sinne och känslor så är du verkligen inne på något bra. Hur du sedan finner det givande att röra på dig är efter din egen smak att följa.

Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Min historia om hur yoga hjälpte mig ur ätstörningar och självdestruktivitet har ju dokumenterats massor med gånger, men en sak jag faktiskt upptäckt med yogan är att den faktiskt är bra mot hicka! Efter ett par solhälsningar med djupa andetag så har diafragman fått mjukas upp såpass att kramperna (hickan) släpper. Det funkar för mig i alla fall!

3 saker som du lärt dig av yoga?
Det första jag fann med yogan var att jag aldrig är ensam så länge jag har mig själv. Två andra saker som yogan gett mig är minskad ryggsmärta och ökat tålamod.

Mandella Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Våga följa hjärtat!

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
Vet inte om det kallas för råd, men något av det mest användbara jag hört en yogalärare säga var ”To forgive is stop hoping for a better yesterday”. Att förlåta handlar om att erkänna och inte förneka har varit väldigt viktigt för mig att reflektera över.

Hur ser en dag ut i ditt liv?
Jag lever ett förhållandevis varierat liv som frilansare, men nuförtiden kan en dag se ut så att jag vaknar vid 5.30, yogar ett par timmar, äter frukost, tar en körlektion, håller en yogaklass, äter lunch, gymmar, håller en yogaklass och antingen är dagen slut där eller så håller jag dansklass eller har något projektmöte. På kvällen ser jag kanske en film, träffar en vän eller läser körkortsteori 🙂

Vad hittar man alltid i din kyl?
Massa grönsaker. Standard är dock broccoli, morötter, rödbetor, tofu och tahini.

Vem eller vilka inspireras du av?
Typ alla mina vänner hehe…

Vad älskar du mest med yoga?
Närvaron i mig själv.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Jag försöker andas långa djupa andetag och tala om för mig själv att det jag stressar över antagligen inte handlar om liv och död. Jag berättar vad det värsta som kan hända är och ser att det inte är någon förödande katastrof.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Jag bjuder helst mina två yngsta syskon på middag och pratar gärna om allt som än kommer upp.

Tips på mer läsning med Mandella:
”Yoga vid självskadebeteende”
”Frisk från anorexi med yoga”

Föregående artikelKan yoga sätta igång kraftiga reaktioner?
Nästa artikelYoga Challenge – veckans yogapositioner

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.