Veckans yogalärare: Veronica Jäderlund

Veckans yogalärare är Veronica "Vevve" Jäderlund"

– Ur ett fysiskt perspektiv är yogan den bästa träningen jag någonsin gjort, jag är stark och rörlig och skadefri. Yogan har också gjort att jag öppnat upp inåt och förhåller mig på ett annat sätt till livet och omvärlden. Jag känner mig modigare, mer sann och lyckligare, säger yogaläraren Veronica ’Vevve’ Jäderlund​. Här berättar hon mer om hur hon började med yoga, vad den betyder för henne, hur yogan har påverkat hennes liv och mycket mer.

Yrke: ​Yogalärare och journalist​
Stad:​ Gnesta aka G-town​
Yogastil:​ Yinyasa/Hatha huvudsakligen​ (om inte yoga swag är en stil 😉 )
Vart kan man yoga med dig:​ I Gnesta och Järna​ mestadels, har även klasser på yogaShakti i Stockholm och på konvent runt om i landet
Favoritposition just nu:​ ​Adho Mukha Vrksasana
Senaste bok eller film: Yoga Body​: The Origins of Modern Posture Practice av Mark Singlton

Hemsida: yogaworld.se/talaohmyoga
Facebook: facebook.com/skonpuls​
Instagram:@vevvejaderlund​

Läs också: Veronica Jäderlund- 3 saker jag lärt mig på yogamattan

Hur kom du in på/började med yoga?
​På senare tid har jag insett att jag sökt mig till yoga sedan jag var 16-17 år, huvudsakligen för att jag ville bli vig då jag kände mig stel och instängd i min kropp efter massa år sparkandes på en fotboll. Men det var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet. Jag provade på en klass med min mamma, sedan tog det några år tills jag införskaffade en video som jag yogade till några gånger. Det var ashtanga yoga, och lite för svårt och överväldigande för mig att få till i mitt vardagsrum så jag gled ifrån det igen. Några år senare hittade jag en ashtangalärare som sådde ett frö men även om det gick mycket bättre med hennes vägledning än med video var inte asthanga för mig. När jag 2012 träffade Johanna Andersson​ var det som att det äntligen klaffade och jag har utövat yoga sedan dess.

Veckans yogalärare är Veronica "Vevve" Jäderlund"
Vad betyder yoga för dig?

Ur ett fysiskt perspektiv är det den bästa träningen jag någonsin gjort, jag är stark och rörlig och skadefri. Efter ett tag går yogan så mycket djupare också och följer med utanför matta, påverkar hur jag förhåller mig till mig själv och omvärlden​ så emotionellt har den gjort ma​ssor för mig. Yoga är ju också mitt levebröd, jag håller klasser, har PT-kunder och skriver om det så det är vad jag nördar ner mig i.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
​Jag önskar att jag hade något fyndigt som jag kunde trycka upp på en tröja, men jag strävar efter att leva mitt liv enligt min sanning och ha kul på vägen. Alldeles för många tar sig själv och livet för allvarligt, inget bra kan komma ur det.​

Hur gör du för att göra dig grundad och reconnecta med dig själv?
​”Rör på mig” är det enkla svaret. Min sambo märker direkt om jag blivit för stillasittande, då skickar han mig till yogarummet eller ger mig en kettlebell och säger ”ska inte du träna lite?”. Jag är så väldigt mycket i mitt huvud, och med en fysisk praktik – på mattan eller i löpspåret – kommer jag ut ur huvudet och landar i kroppen. Då kan jag ta bra beslut och reconnecta.​
 
Veckans yogalärare är Veronica "Vevve" Jäderlund"Hur yogar du utanför mattan?
I mina möten med andra, hur jag förhåller mig till vad som händer. Stänger av telefonen när jag är med de jag älskar, lägger mig på rygg i skogen och tittar på trädtopparna. Det är närvaro och yoga utanför mattan för mig.​

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
​Testa allt du kan! ​En del går på en klass och säger ”det här är inte för mig”, det finns så många stilar, lärare och studior, plus att din dagsform och inställning påverkar. Så en gång är ingen gång, undersök och ge det flera gånger.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
​Oj, stor fråga. Jag kan nog inte svara på det. Jag äter godis och animaliska produkter, har hip hop på mina klasser, mediterar inte dagligen och tycker att man får yoga hur mycket eller lite man vill. Mitt yogiska liv handlar om att våga se inåt för min sanning, att visa respekt för alla levande ting (även om jag ibland äter kött eller glass), att vara närvarande och inte älta det förflutna eller oroa mig för det som kommer. Att ta hand om min kropp med träning och bra näring, men framförallt med massa kärlek och glädje. ​Hur någon annan ska leva sitt liv är inte upp till mig att säga.​

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
​”Ge inte den apan några bananer”​. Vi har alla den där monkey mind som säger hur dålig vi är, att vi kommer misslyckas, att vi gör fel etc. När vi lyssnar på den, ältar med den, ger den bananer så växer den och blir någon slags sanning. Om du istället säger ”nej tack”, slutar ge den apan bananer och fokuserar på det som stärker dig går allt mycket bättre.

 Yoga i Stockholm med Veckans yogalärare Veronica "Vevve" Jäderlund" Hur ser en dag ut i ditt yogaliv?
Mina dagar ser aldrig likadana ut, men börjar oftast med några minuter bara sittandes på mattan och väcker kroppen med vridningar och axelrörlighet, följt av pranayam eller meditation. Sedan kanske jag läser en stund, eller svarar på några mail och när kroppen har vaknat blir det en längre vinyasa. Vissa veckor funkar det med schemat, och kroppen, att ha en fysisk praktik flera timmar om dagen, andra veckor blir det 2-4 längre pass och mer fokus på meditation. De dagar jag inte orkar något ligger jag i soffan och har Netflix-maraton, ofta följt av några dagar med massa överskottsenergi då det blir kettlebellintervaller eller kanske en löprunda​.​ Jag litar på att kroppen säger vad den behöver.​

Vad hittar man alltid i din kyl?
​Jordnötssmör, bananer, ost och ägg​ – med de ingredienserna (inte alla tillsammans nödvändigtvis) skulle jag kunna överleva på en öde ö. Ofta har jag också kål – svart eller grön -, morötter och massa frukt och bär i min frys​ så jag kan slänga ihop en smoothie om jag glömt bort att äta.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför? 
​Just nu är det Hanumanasana som utmanar mig mest​, jag har jobbat väldigt mycket att öppna upp min kropp och i just hanuman får jag verkligen möta de där spänningarna jag har kvar i kroppen, och det är verkligen en utmaning att möta mig själv och positionen med grace. Att släppa käkarna och landa i att jag inte ens är i närheten av att kunna göra den fullt ut.

Veckans yogalärare är Veronica "Vevve" Jäderlund"Hur har yoga förändrat ditt liv?
Jag var ganska rädd för att misslyckas, och lyckas, väldigt bekväm och ville inte rubba ordningen som fanns. Hade stängt av all form av inre kommunikation och var ganska bedövad. I och med att yoga fick allt större plats i mitt liv, i mig, har jag öppnat upp inåt och förhåller mig på ett annat sätt till livet och omvärlden. Jag känner mig modigare, mer sann och lyckligare nu.
​​
Vem eller vilka inspireras du av?​
Så många! Min brorson på 1,5 som bara rör sig och gör som jag för att det ser kul ut​. Min mormor som alltid utforskar och ifrågasätter. Alla modiga personer omkring mig som vågar gå sin väg, chansa, leva, känna. På mattan är såklart, fortfarande och alltid, Johanna Andersson en av mina stora inspiratörer. Monika Björn är den coolaste kvinnan jag vet. Sveriges fantastiska Anja Bergh och hennes lärare Tara Judelle är nya inspiratörer som öppnar upp det subtila och filosofiska för mig.

Previous articleYogafilosofi: längtar du efter sanningen?
Next articleSveriges första hotell med Yoga online