Home Nyheter Veckans yogalärare: Tova Olsson

Veckans yogalärare: Tova Olsson

Veckans yogalärare: Tova Olsson– Jag tror inte att det finns något område av livet som mitt yogautövande inte påverkar på ett positivt vis. Men antagligen allra mest mitt moderskap, min relation till mina två barn. Förlossningarna också såklart, säger veckans yogaläraren Tova Olsson. Här berättar hon hur hon började med yoga, de största insikterna hon fått och hur hon reconnectar till sig själv när livet är svårt.

Yogaläraren Tova Olsson
Bor:
Göteborg
Yogastil: Hatha Vinyasa
Vad har du för klasser i höst: Undervisar en fördjupningskurs samt workshops i asana, pranayama, myt och mantra.
Favoritpose just nu: Adho Mukha Svanasana, nedåtgående hund. Less is more!
Senaste bok eller film: Läser kontinuerligt, senast avslutade bok var Daniel Odiers Yoga Spandakarika.
Hemsida: tovayoga.se

Hur började du med yoga?
Läste allt jag kom över om yoga som yngre och prövade mig fram med asanas hemma innan jag hittade lärare. Började undervisa i Göteborg för snart 10 år sedan.

På MattanVilka är de största insikterna du fått under din yogaresa?
Det är ett ständigt förkänsligande, som påverkar hur jag står i relation till allting runt omkring mig. Kombinationen av djupt ansvarstagande och öm förundran inför livets helighet.

Vad är yoga för dig?
Yoga är det traditionen säger, ett tillstånd av ansträngningslöst varande, öppningen mot upplevd förening mellan individen och det gudomliga.

Kan du ge ett konkret exempel på hur yogan påverkat något område av ditt liv på ett positivt vis?
Jag tror inte att det finns något området av livet som min praxis inte påverkar på ett positivt vis. Men antagligen allra mest mitt moderskap, min relation till mina två barn. Förlossningarna också såklart!

Har du något råd eller tips till de som vill börja yoga?
Se dig omkring bland olika lärare och stilar. Det är oerhört subjektivt, var du finner en röst som talar till djupare platser inom dig. Alla de olika yogatraditionerna leder, om de följs, till samma plats, men vägen dit måste tilltala oss.

Hur yogar du utanför mattan?
Genom intressera mig för, gå in i förening, med det som jag står i relation till vare sig det är grötkokandet till frukost eller samtalet med en vän. Men det kräver kontinuerlig vakenhet.

Tova-Yoga1Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans eller reconnecta när livet är svårt?
Jag vet inte om jag strävar efter att behålla ett visst sinnestillstånd, yogan lär oss att allt är övergående, både det svåra och det som vi upplever som ljuvligt. Det är blicken, betraktandet som förändras med praxis, så att vi ser det som vi har framför oss på ett annat vis. Men konkret hjälper chanting mig oerhört mycket när livet är skakigt.

Livsfilosofi, citat, motto: Jag citerar mina vänner hela tiden. De säger fantastiska saker. Så jag antar att det skulle vara att lyssna intensivt till det som är nära, genom det presenterar sig det gudomliga och ger sin vägledning.

Vill du yoga med Tova?
8 söndagar under hösten, med start nu på söndag den 6 september, undervisar Tova en fördjupningkurs på Studio Pilates i centrala Göteborg. 3 timmar per undervisningstillfälle ägnas åt förståelse av yoga-traditionen i sin helhet, såväl genom asana, som pranayama, mantra och mytologiskt uttolkande.
Läs mer på tovayoga.se eller maila Tova på tovaolsson@gmail.com.