Veckans yogalärare: Jenny Andersson

Yogaläraren Jenny Andersson
– ”Yogan har gjort att jag har blivit modigare och har lättare att fatta beslut. Jag har vågat säga upp mig från jobb jag inte trivts med och fått ork att kliva ur relationer som inte varit bra”, säger veckans yogalärare Jenny Andersson. Här berättar hon om hur yogan har påverkat hennes liv, om insikterna som hon fått på vägen, hur man kan leva ett yogiskt liv och mycket mer.

Jenny Andersson

Yrke: Kundaliniyogalärare och frilansande skribent

Stad: Stockholm
Yogastil: Kundaliniyoga
Var kan man yoga med mig? Just nu har jag en kvällsklass i Vasastan och en morgonklass på Söder. Plus en företagsyogaklass. Se min hemsida för aktuell info.
Favoritposition just nu: Kamelen!
Senaste bok eller film: Läser Big Magic av Elizabeth Gilbert, senaste film var nya Bondfilmen.
Hemsida: yogamedjenny.blogspot.se
Facebook: yoga med Jenny

Instagram: yogamedjenny
Hur kom du in på/började med yoga?
Jag följde med min moster på en yogaklass i kundaliniyoga hösten 1999 och fastnade direkt. Jag har under åren provat flera andra yogaformer men alltid återvänt till kundaliniyogan och 2008 bestämde jag mig för att bli yogalärare.

Vad betyder yoga för dig?
Yogan ger mig trygghet. Det är en hjälp i livet och jag kan alltid luta mig mot yogan och få kraft eller tröst.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
Ta det lugnt och andas.

 Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?
Yogan gör mig lycklig, ger balans och är ett stöd när livet är svårt. Men, det knepiga är att komma ihåg att göra yoga för när det är stressigt och jobbigt är det lätt att glömma, att bara rusa på och inte fatta att varje stund jag lägger på att yoga ger tiofalt med energi tillbaka. Jag tycker mycket om kundaliniyogans sångmeditationer med mantran. Att sjunga är ett snabbt sätt att bli lycklig.

Hur yogar du utanför mattan? 
Jag yogar varje dag. Ibland mer, ibland mindre. Ibland jättelite. Jag har ofta en kriya eller meditation på gång, som jag gör i kanske 40 dagar eller mer.

Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Jag har blivit modigare och har lättare att fatta beslut. Jag har vågat säga upp mig från jobb jag inte trivts med och fått ork att kliva ur relationer som inte varit bra.

3 saker du lärt dig under din yogaresa? 
1. Allt ordnar sig.
2. Jag har allt jag behöver för att vara lycklig.
3. Det behöver inte vara svårt.

Yogaläraren Jenny Andersson

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Hm, ja, det är nog individuellt förstås. Men jag tror att det är bra att ta det lugnare. Stanna upp, lyssna mer. Både på sig själv och på vad som verkligen sägs ute i världen. Och så äta bra mat. Lära sig andas. Och så yoga och meditera förstås.

Hur tar du yoga utanför mattan?
Jag använder yogisk andning i alla möjliga sammanhang. Hos doktorn, när det är paniktrångt på tunnelbanan och i alla situationer där jag behöver lugna ner mig. Eller pigga upp mig. Jag stretchar och sträcker ut när jag suttit stilla för länge.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
”Följ med på yoga, jag tror du kommer gilla det.”

Hur ser yogan ut i ditt liv?
Yogan är en stor del av mitt liv och ständigt närvarande. Men jag jobbar inte med den på heltid. Jag frilansar som skribent/ copy och skriver åt alla möjliga uppdragsgivare och sen undervisar jag några gånger i veckan. Ibland ordnar jag workshops med olika teman. Jag brukar också vikariera åt kollegor. Min egen yoga gör jag helst på morgonen, men om det inte funkar gör jag den på kvällen. Min sambo är tyvärr jätterädd för yoga, annars skulle jag gärna yoga ihop med honom. För att inspireras och utvecklas som lärare går jag på workshops eller andra lärares klasser och åker ibland på retreat. Det är lyxigt och härligt.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Citron, ingefära och vitlök. Smör!

Vem eller vilka inspireras du av?
Jag inspireras av positiva människor och människor som är snälla.

Vad älskar du mest med yoga?
Att den gör mig levande och glad.


Hur har yoga förändrat ditt liv?
Jag skulle vara både sur och olycklig utan yogan.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Alla bakåtböjar utmanar, liksom de som jobbar på navelchakrat. Stretchpose till exempel.


Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Andas och vilar.Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Jag bjuder mina vänner. Vi ses alltför sällan tycker jag. Alla är så busy. Maten jag lagar och bjuder på är italiensk eller fransk. Sen pratar vi om livet och skrattar jättemycket.

Previous articleFierce Grace – tuff, rolig & utmanande yoga
Next articleNyttig vegetarisk mat – raw ratatouille