[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Veckans yogalärare: Sara Emilionie. Fotograf: Anton Svedberg
Veckans yogalärare: Sara Emilionie. Fotograf: Anton Svedberg

Sara var en sönderstressad 28-åring som skulle bli mamma när hon hittade yogan. Desperat sökte hon efter verktyg för att minska stressen och sluta medicinera mot sömnbesvär och nedstämdhet. Idag har hon en helt annan livsstil och jobbar med att utbilda människor i yoga och mindfulness runt om i Sverige. Här berättar Sara mer om yogan i sitt liv. Och hur hon idag arbetar heltid med att sprida yoga och mindfulness, via den egna metoden MIMY.

Yrke: Mindfulnessinstruktör, Yogaterapeut, Grundare av metoden MIMY (Mindfulness & MediYoga) som jag utbildar pedagoger inom förskola och skola i samt sedan HT 2015 den breda allmänheten. Fd kommunikationskonsult.
Stad: Stockholm
Yogastil: MIMY (Mindfulness & MediYoga)
Vart kan man yoga med mig: MediYoga Institutet i Stockholm eller hos någon av de 100 instruktörer jag utbildat runtom i landet. Förteckning finns på mediyoga.se
Favoritposition just nu: ”dödsstilla position” – liggandes på rygg, andas jag långa djupa andetag varje morgon.
Senaste bok eller film: ”Warrior of the Light” av Paulo Coelho (bok) som gav mycket att reflektera kring och Love & Mercy (fantastisk film om fantastiska Brian Wilsons liv) som berörde mig djupt

Hemsida: mimy.se och balansonline.se och mediyoga.se
Facebook: MIMY Mindfulness MediYoga och FB gruppen Balansprogrammet som syftar till att inspirera till daglig balans
Instagram: MIMY Mindfulness

Hur kom du in på yoga?
Jag var en sönderstressad 28 åring som skulle bli mamma. Sökte desperat verktyg för stressreduktion då jag inte längre ville knapra sömnpiller och anti depressiva piller.

Vad betyder yoga för dig?  
En möjlighet att lyssna inåt för att kunna leva efter min inre kompass.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
Jag stävar efter att vara ” ett med livet” (min egen definition på mindfulness), dvs möta mina utmaningar med värdighet och njuta av medvinden då den kommer.

Hur gör du för att reconnecta med dig själv när livet är svårt?  
Livet har överraskat mig väldigt mycket de senaste åren, bland annat har jag varit med om oväntade förluster. Att utöva tacksamhet, släppa taget om oväsentligheter och dagligen centrera mig själv med hjälp av mindfulness och yoga är min hemlighet . Jag börjar varje dag med att ”skapa min dag”, där jag affirmerar balans på alla plan.

Hur yogar du utanför mattan?
Jag ser fåglarna på himlen, jag ser på mina barn med förundran och tacksamhet vid frukostbordet, jag lägger märke till dömande och irritation istället för att agera på känslan och jag berättar dagligen för människor att jag uppskattar dem. Ibland ställer jag mig i huvudstående på en gräsmatta för att se hur allting ser ut upp och ner. Det brukar ge mig nya perspektiv och rensar skallen från tankar. Dock lär jag inte ut denna yogaposition till andra..

Veckans yogalärare: Sara EmilionieVilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Lär dig andas och lägg märke till skillnaden. Börja smått, lägg ambitionsribban på en lagom nivå.

Yoga med Sara: Enkla yogaövningar för rygg och nacke

Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Jag har blivit av med många symptom kopplade till min ADHD, tex ångest, depression, humörsvängningar. Yogan hjälper mig att ”sortera” tankar och känslor.

 3 saker som du lärt dig av yoga?
1. Att hitta min inre kompass
2. Att börja lita på min inre kompass
3. Att fatta ALLA beslut utifrån min inre kompass istället för omgivningens förväntningar.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Tex genom att sluta snacka skit om folk och istället lägga märke till sina egna projektioner, börja fundera på hur det jag äter påverkar min omgivning, jobba med sitt dömande och granska sin fullspäckade agenda och se om det finns utrymme för annorlunda prioriteringar som gör det möjligt att sakta ner sitt livstempo.

Hur tar du yoga utanför mattan?
Via mina utbildningar drömmer jag om att ta in yogan i klassrummet, och en av de mest eftertraktade skolorna i Stockholm kommer till våren att göra just det, integrera MIMY på lektionstid, alla dagar i veckan, alla årskurser FK-ÅK9!

Veckans yogalärare: Sara EmilionieVilket är det bästa rådet du någonsin fått?
Göran Boll (min fd lärare och nuvarande kollega och vän) sa en mening som etsade sig fast i mig och har påverkat mig väldigt starkt, nämligen ”lägg dig inte i manus”. Det fick mig förstå att mitt öde redan är utstakat och det klokaste jag kan göra är att färdas framåt i synk med universum istället för att lägga energi på att göra motstånd.

Hur ser yogan ut i ditt liv?
Lite beroende på vilken fas jag befinner mig i gör jag antingen yoga 10 min på morgonen eller 60 min. Hinner jag inte ett långt pass, andas jag istället djupa andetag 5-7 minuter och avslutar med mina dagliga affirmationer. Hinner jag göra yoga gör jag ett kraftfullt magpass som gör mig grundad och får mig att känna mig stark.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?
Vaknar 05.30 och börjar dagen med yoga 15-60 min beroende på hur tillvaron ser ut runtomkring. Jag älskar att vara vaken då ingen annan är det…Om jag har mina barn (de bor halva tiden hos sin pappa) äter vi frukost med tända ljus och musik, därefter promenerar vi till skolan. På vägen hem sätter jag mig på ett café och gör en prioriteringslista för dagen. Har jag inte barnen börjar jag dagen med en långpromenad och frukost på stan.
2-3 ggr i veckan tränar jag kampsport på lunchen. En viktig balansnyckel för mig. När jag har som allra mest försöker jag göra en handlingsplan för att inte gå in i långvarig stress. Jag ser vad jag kan släppa för arbetsuppgifter, göra effektivare, mm. Jag övar mig på att sätta gränser – framför allt mot mig själv.  Tex gällande Facebook, mail mm. På kvällarna plockar jag och fixar. Jag tittar aldrig på TV utan försöker få lite tystnad, en bristvara för oss som bor i stan. Jag brukar också roa mig med att prata i telefon med min vän Göran Boll (grundare av MediYoga) hur vi ska få 1 miljon (till att börja med) svenskar att prova yoga.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Tahini, jordnötssmör och mjölk till kaffet (ja, jag dricker kaffe och jag älskar det).

Veckans yogalärare: Sara EmilionieVem eller vilka inspireras du av?
Mina barn, mina mindfulnessmästare som bjuder på daglig inspiration

Vad älskar du mest med yoga?
Att yogan inte är beroende av någon annan, att jag bär mina verktyg inom mig och att jag kan göra det när och var som helst.

Hur har yoga förändrat ditt liv?
Jag har bytt jobb, jag har bytt livsstil, jag har fått andra värderingar och prioriteringar och jag känner mig lycklig (nästan) varje dag oavsett om jag befinner mig på en solig strand eller mitt i vardagspusslet.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Den fantastiska meditationen Kirtan Kriya som i forskning visat effekt på cellernas livslängd. Vill så gärna göra den dagligen, men tyvärr blir jag tokig av rastlöshet då jag gör den.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Struntar i alla måsten och borden och går iväg och tränar kampsport ! Att ”växla om” från görande till varande i stunden som stressen sätter in,  funkar varje gång. Det är  inte så lätt varje gång, men det är en träningsfråga!

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Bröderna Al Fakir för att jag tycker de verkar sanslöst smarta och intelligenta allihopa och jag tror vi skulle ha galet roligt ihop. Vi skulle prata om ryska musiklärare, musiklust, musikvånda (jag var konsertpianist vid 9 års ålder), sambandet mellan yoga och musik och vi skulle förmodligen glömma att äta.

Vill du yoga med Sara?
Balansonline.se kan du prova yoga och mindfulness med Sara på nätet! Kolla även in inlägget: ”Enkla yogaövningar för rygg och nacke”[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Föregående artikelEnkla yogaövningar för rygg & nacke
Nästa artikelNAMASTE, BITCHES: bakom yogavärlden i LA

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.