Veckans yogalärare: Monika Björn

Veckans yogalärare: Monika Björn -Yogan tillför något hela tiden genom hur den förändrar och förbättrar livet på dem jag möter på mattan varje vecka, säger veckans yogalärare Monika Björn.

Trots att hon fastnade för yoga redan vid första yogaklassen hade hon aldrig trott att det skulle vara en del av hennes yrkesroll femton år senare. Idag jobbar hon som yogalärare, personlig tränare, coach och konceptskapare. Här berättar hon mer om vad yoga betyder för henne, hur yogan har påverkat hennes liv, hur hon håller sig grundad, lycklig och i balans och ger sina bästa råd till dig som vill börja yoga.

Yrke: Entreprenör inom träning och yoga: yogalärare, personlig tränare, coach, konceptskapare (Hot MOJO®, Yoga for Athletes m.fl tillsammans med Johanna Andersson)
Stad: Göteborg
Yogastil: Vinyasa Flow, Hot Vinyasa Flow, Hatha och Yin.
Vart kan man yoga med mig: SATS Askim, SATS Masthugget och på min yoga-/träningsstudio Linnégatan FEM.
Digitalt: på Yogobe samt SATS Training Online.
Favoritposition just nu: Urdhva Dhanurasana – Hel brygga – vi har en passionerad on/off relation med varandra. Just nu är den on.
Senaste bok eller film: ”Playground” – Lars Kepler
Hemsida: monikabjorn.se linnegatanfem.se
Facebook: monikabjornofficial
Instagram: monikabjorn

Hur kom du in på/började med yoga?
Efter att ha rest jorden runt några varv och introducerat Spinning under mitten av -90-talet kändes det som om min kropp höll på att falla isär av stelhet. Efter många om och men hittade jag en Ashtangayogakurs i Göteborg och var helt fast från första kurstillfället.

Veckans yogalärare: Monika BjörnVad betyder yoga för dig? 

Yoga är ett redskap för mig att knyta ihop kroppen, knoppen och själen.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
”Walk your talk”
Att vara äkta är viktigt för mig, både i min yrkesroll och även privat. 
Att leva som jag lär och skratta mycket och ofta på vägen.

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?
Jag tackar nej till saker/personer/event/jobb som inte exalterar mig och bokar in ledig tid i kalendern. I många år gick jag på myten ”mest uppbokad vinner”, men under de senaste 3-4 åren har jag äntligen lyckats skapat mig en livsrytm och livssituation där jag jobbar ”lagom”. 
Efter en intensiv jobbperiod ser jag alltid till att ha ledig tid med familjen inbokad, både tid med hela familjen, men även vuxentid med min man. Jag har även 1h rörelse/träning/yoga för mig själv inbokad varje arbetsdag – den timmen ingår i min arbetsdag. En av många fördelar med att vara sin egen chef.

Veckans yogalärare: Monika BjörnHur yogar du utanför mattan?
Genom att inte stressa de små tingen och förhoppningsvis inspirera andra till både rörelse/stillhet/eftertanke/omtanke.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Prova många olika lärare och stilar. Ge dig inte förrän du hittar en lärare som du får förtroende för, som känns genuin – OCH – som har humor och inte tar sig själv på för stort allvar.

Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Jag har blivit av med min förskräckliga ”cykelhållning” (tänk bokstaven ”C”), blivit tålmodigare och (något) mindre hetlevrad.

Veckans yogalärare: Monika BjörnVilka är de största insikterna som du fått under din yogaresa?
Att jag kommer att yoga hela livet, men yogan kommer att se olika ut beroende på var jag befinner mig i livet. All yoga som berör är ”äkta” yoga – oavsett vad någon annan tycker och tänker. ”The yoga high” är positivt beroende framkallande.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Det beror helt och hållet på vad det innebär för DIG att vara yogisk. För mig innebär det t.ex att bemöta andra som man själv vill bli bemött. Att förstå att allting hänger ihop, att ta ansvar för hur jag mår och hur jag agerar i olika situationer. Det innebär inte att man skärmar av sig och lever isolerad i ett meditativt vakuum, utan snarare tvärtom – att man lever det här livet till fullo, helt vaken, här och nu.

Veckans yogalärare: Monika BjörnHur ser en dag ut i ditt liv?
Mina dagar ser väldigt olika ut och det finns egentligen inte en dag som är den andra exakt lik. Den gemensamma faktorn är rörelse. Jag rör på mig varje dag. ”Tränar” (tungt/explosivt eller kardio) gör jag ca 5 ggr i veckan.
Mina fysiska yogaflöden är mjukare eller mer intensiva beroende på vad som pågår i mitt liv just den veckan.
När det kommer till meditation och pranayama är jag en periodare – och just nu är jag inne i en bra period – då får jag till en kort session varje dag.

Vad hittar man alltid i din kyl?
Stark ost och champagne.

Vem eller vilka inspireras du av?
Inom yogan inspireras jag av min nuvarande huvudlärare Chad Hamrin, som kommer till Göteborg på Yoga Games och dessutom håller en 4-dagars Immersion i Göteborg helgen efter, 28 April – 1 maj. Inom rörelse/träning i allmänhet är min stora inspiration Ido Portal.

Vad älskar du mest med yoga?
Att det är något jag kan utöva i resten av mitt liv.

Veckans yogalärare: Monika BjörnVilken är den största förändringen som yogan har gett dig?
Att yogan är en del av min yrkesroll idag, det hade jag aldrig kunnat tro för 15 år sedan. Yogan tillför något hela tiden genom hur den förändrar och förbättrar livet på dem jag möter på mattan varje vecka.

Vilken yogaposition utmanar dig mest och varför?
Jag jobbar på att behålla ett neutralt förhållningssätt till alla fysiska positioner. Det är lätt att kategoriera asanas (positioner) i ”lätt”/”svårt” och på så sätt missa godbitarna i just den ställningen.

Vad gör du när du är stressad och behöver energi?
Rör på mig/tränar, spelar bra musik på hög volym (gärna i bilen) eller tar en powernap.

Om du fick bjuda vem du ville på middag, vem bjuder du, vad bjuder du på och vad pratar ni om?
Barack Obama, Ricky Gervais och Adele, min man lagar maten och vi skulle ha en grym kväll med både djupa och ytliga diskussioner om livet/världen/politik/musik och väldigt många skratt.

Vill du bli eller har du tips på vem du tycker ska bli veckans yogalärare?
Skicka ett mail till leia@alltomyoga.se

Previous articleYoga Games i Stockholm – 2 veckor kvar
Next articleGuide: Jobba som yogalärare på Bali