Home Yogablogg Intervjuer & yogainspiration Veckans yogalärare: Mariell Ehlin

Veckans yogalärare: Mariell Ehlin

0
4
Yogaläraren Mariell Ehlin

Yogaläraren Mariell EhlinYogan betyder mer eller mindre allt för hennes välbefinnande och hon har svårt att föreställa sig ett liv utan det.
Yogaläraren Mariell Ehlin jobbar som yogalärare och PT i Göteborg och nu i vår anordnar hon sin första yogaresa. Här delar hon med sig av hur yogan har påverkat hennes liv, hur hon håller sig grundad och i balans, hennes bästa tips till dig som vill börja yoga och mycket mer.

Yrke: Yogalärare, PT & Grafisk formgivare
Stad: Göteborg
Yogastil: Vinyasa flow, Powervinyasa, Varm yoga, Yin yoga
Vart kan man yoga med mig: Hagabadet och SATS Masthugget i Göteborg.
Favoritposition just nu: Duvan en favorit. Eka Pada Rajakapotasana

Hemsida: yogiflow.se
Facebook: mariellehlin
Instagram: yogiflowme

Senaste bok eller film?
En som jag ständigt återkommer till för inspiration och som jag varmt kan rekommendera är BKS Iyengars: Light on Life.

Hur kom du in på/började med yoga?
Jag var bosatt i Californien under många år. Och kring 2001 gick jag förbi en yogastudio i närheten av där jag bodde. Minns inte riktigt vad det var som drog mig dit. Men vi yogisar brukar ju säga att det är yogan som hittar oss och inte tvärt om, och det kan man nog säga att det var i mitt fall också. Jag fastnade direkt och på den vägen är det.

Yogaläraren Mariell EhlinVad betyder yoga för dig?
Oerhört mycket. Mer eller mindre allt skulle jag säga för mitt välbefinnande. Yoga har blivit en så integrerad del av mitt liv och den jag är att det är svårt att föreställa sig ett liv utan det.

Vad älskar du mest med yoga?
Att jag har den med mig vart jag än befinner mig. Och att jag inte behöver någon direkt utrustning för att utöva yoga. Inga skor, en matta möjligen, men om det kniper egentligen inte ens det. Att alla rörelser finns inom mig.

Har du någon livsslogan, citat eller mening som du lever efter?
En mening som jag tycker om, som ger mig kraft och trygghet är tanken om att vi ansvarar för vår egen lycka och att vi redan har allt vi behöver inom oss.

Hur gör du för att göra dig grundad, lycklig och i balans?
Jag går gärna ut på en promenad i skogen. Att vistas i naturen är otroligt balanserande. Är jag hemma stänger jag av mobilen och ser till att det blir lugnt & tyst omkring mig. Slänger upp benen på en stol och sätter timern på 10 min. Tar ett par extra djupa andetag och noterar hur kroppen nästan omedelbart reagerar positivt. Känner mig alltid lugn efter det.

Yogaläraren Mariell håller yoga utanför Hagabadet i GöteborgHur yogar du utanför mattan?
Kortfattat skulle jag nog säga att jag försöker leva så medvetet och närvarande som möjligt. Det gör det lättare att urskilja vad det är i livet som verkligen får mig att må bra, som utmanar och utvecklar mig i positiv riktning. Detta så jag i sin tur kan välja bort de saker och situationer som påverkar mig negativt. Många gånger är inte detta den snabbaste och enklaste vägen. Det kan ta tid och det kan kännas som kaos ibland. Men det blir alltid bra till slut.

Vilka är ditt bästa råd till någon som vill börja med yoga?
Att bara börja. Gå till närmsta gym, eller en yogastudio du läst om som verkar intressant. Ett ställe som är nära din bostad eller nära jobbet/skolan. Ta med en kompis och gör det till en upplevelse! Och låt inte din första upplevelsen var den enda. Testa flera olika yogastilar och många olika yogalärare. Nöj dig inte förrän du hittat en lärare du känner dig trygg med och kan lita på, och en yogastil som passa dig. Det finns så många olika former av yoga och lika många lärare som tolkar yoga på sitt sätt och kommunicerar ut den på ett annat.

Kan du ge något konkret exempel på hur yogan har påverkat något område i ditt liv på ett positivt sätt?
Yogan har gett mig trygghet i den jag är, då den ständigt påminner mig om att söka en dialog inåt när det börjar bli för mycket som drar i mig utifrån, ifrån världen omkring mig. Yogan har också fört mig till många intressanta platser, situationer och människor jag kanske inte annars skulle upplevt och träffat. Som i våras t.e.x, då jag under en konferens i New York träffade Joy Torres som designar och tillverkar helt underbara yogatights. Vi startade ett samarbete och jag är numera generalagent för hennes märke. De finns att köpa på min hemsida, se länk nedan.

Yogaläraren Mariell Ehlin och Milla FlorydVilka är de största insikterna som du fått under din yogaresa?
Att allt är möjligt.

Hur kan man leva ett yogiskt liv?
Hmmm.. vad betyder ett yogiskt liv egentligen? Vad svårt, det kan ju betyda en sak för mig en helt annan sak för någon annan. Men för mig betyder det nog i stora drag att försöka bli den bästa version av den man är. Och att försöka leva ett så medvetet liv som möjligt, dels för sin egen skull men också så man finnas till för andra människor som kan behöva stöd, råd, sällskap.

Vilket är det bästa rådet du någonsin fått?
De bästa råden har jag nog fått av min mamma. Hon är den klokaste människa jag vet. Hon är den som uppmuntrade mig och mina syskon i tidig ålder att inte vara rädd för att resa och se mig omkring i världen. Så hade det inte vart för mamma och pappas moraliska stöd, hade jag nog aldrig tagit steget att flytta över Atlanten och bosätta mig i Californien i 8 år. Och det var ju där yogan sökte upp mig och min riktiga livsresa började.

Hur ser en dag ut i ditt liv?
Oerhört varierande! Men vi kan ta idag som exempel. Dagen började med en PT kund kl 8. Efter det, en lunchklass på Hagabadet där jag blev kvar lite längre än vanligt och pratade med de hjälpsamma tjejerna i receptionen. På vägen hem hämtade jag upp den senaste leveransen av vinterkollektionen yogatights från USA. Superhärliga byxor med lite kraftigare material som passar perfekt för våra kallare klimat. Väl hemma var kl närmare 15:00. Efter en sen lunch avslutade jag lite jobbsamtal & planering inför våren. I Maj planerar jag en yoga-surf resa till Portugal.  Jag älskar vatten och hav och vi kommer bo i ett surfhus alldeles vid kusten norr om Lissabon. Utöver 2h surflektioner med lokal surfinstruktör kommer det vara två yogaklass per dag som jag håller i. Läs mer om den resan på Inshapetravel.se.

I Maj håller Mariell en yogaresa till Portugal

Vad hittar man alltid i din kyl?
Rödbetor. Jag älskar rödbetor. Kokta, juicade, ungsbakade.. Och de är ju så nyttiga!

Vem eller vilka inspireras du av?
Förutom mamma som är min största idol, inspireras jag av andra drivna och kreativa människor. Tex de framgångsrika tjejerna som driver pilatesstudion Pilates Complete i Göteborg. Deras verksamhet förmedlar en positivitet och glädje på ett sätt som är väldigt entusiasmerande. En annan stor inspiratör är Ylva Andersson, chef på SVT Göteborg, som nyligen initierat ett projekt med syfte att låta vila och återhämtning bli en integrerad del av arbetsdagen. Personalen har ett ”tyst rum” som står tillgängligt om man vill komma ifrån för en stunds mental vila under arbetstid. Två ggr i veckan erbjuds dessutom ett 20 min paus-pass i samma syfte; allt låta vila och återhämtning bli ett sätt att bibehålla hälsa, välmående, kreativitet och inspiration. Jag tror på att göra återhämtning till en del av vår vardag. Att inte alltid söka långa resor för att finna mental vila, utan att det räcker att någon gång under dagen ägna en stund åt att bara göra ingenting. Det behöver inte vara länge. Några minuter räcker. Sätt timern. Andas lite djupare och följ ditt andetag. Ha en upplevelse. Gör det intressant att andas.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.